Home [njuz] Studiranje u Beču

Studiranje u Beču

70
0

mladi5Kako studiranjem popraviti šanse da se dođe do boljeg posla. Kojim putem stići do diplome Bečkog univerziteta Da li fakultetska diploma nekog stranog Univerziteta povećava šanse za dobijanje bolje plaćenog posla? Odgovor je, naravno – da. To je nešto što zna i svaki student u Srbiji, a i njegovi roditelji. Ali kada se pomisli na studiranje u inostranstvu, prva asocijacija je da je to „sport za bogate“. Da li je baš tako, pokušali smo da proverimo na Bečkom (državnom) univerzitetu.

U zgradi smo Rektorata. Bogata, barokna zgrada. U njoj su studirali mnogi znani i neznani Srbi. Trenutno 492 studenta sa srpskim pasošem, kaže nam dr Tatjana Antalovski iz službe za međunarodne odnose. Ona ne može sa sigurnošću da kaže da li se ovaj broj od skoro 500 srpskih studenata odnosi na one koji imaju prebivalište u Srbiji ili već žive u Beču ali nemaju austrijski pasoš. Mada, ovaj impozantan broj, se utapa u ukupnu masu studenata Bečkog univerziteta – njih je 88. 000!

Postavljamo neka vrlo logična pitanja, koja se svode na to kako može neko iz Srbije da se upiše na Bečki univerzitet. Dr Antalovska takođe odgovara precizno.

– Pošto Bečki univerzitet nema prijemne ispite, potrebno je da student iz Srbije položi prijemni na onom srpskom fakultetu koji hoće da studira u Beču. Ta potvrda o upisanom smeru je važeća i u Beču. Pri čemu se ovo ne odnosi na fakultete psihologije i publicistike, tu je obavezan prijemni. Pored upisne potvrde, potrebno je i znanje nemačkog na nivou B2. Ukoliko nema potvrdu iz Srbije o ovom stepenu znanja nemačkog, student može da polaže na samom Univerzitetu. I to je, otprilike, sve što je potrebno za samo studiranje. Papiri se pošalju poštom, na adresu Dr. Karl Luger Ring 1, 1010 Viena, i odgovor se čeka par nedelja.

Ukolikoje student primljen, onda počinju novčana pitanja. Samo studiranje košta 16, 5 evra. To je novac za takozvani studentski dinar, studiranje je besplatno. Prema analizama studentske službe troškovne stavke za mesec dana bi otprilike bile ovakve: smeštaj 310 evra, hrana 220 (obe cifre se odnose na studentske domove). Zatim, tu su i lični troškovi u koje spada i zabava, kultura, izlasci, knjige, i oni iznose 270 evra. Ukupni mesečni trošak studenta u Beču je oko 800 evra, u proseku. Idealno bi bilo da studentu iz Srbije, barem deo ovih troškova pokrije neka od mnogobrojnih stipendija koje daju razne fondacije i državne uprave. O tome se treba uporno raspitivati, ali mnogi su takvu stipendiju dobili.

Možda treba reći za kraj da su znameniti srpski slikari, Paja Jovanović i Uroš Predić, studirali i diplomirali u Beču.

 

Izvor:Politika