Home [njuz] Partije pripremaju mlade članove

Partije pripremaju mlade članove

38
0

book8Skoro sve političke partije u Srbiji spremaju mlade članove za nastupe. Najčešće ih vežbaju i da jasno i glasno govore.
Kada u predizbornoj kampanji ”od vrata do vrata” naiđete na besnog glasača suprotne političke opcije, nemojte se raspravljati, nasmešite se, zahvalite se i – nestanite.

Prilikom javnih nastupa smirite ruke i mimiku, ne pokazujte nervozu. Ali, na mitinzima, kada želite glasačima da pokažete da ste im prijatelj, simulirajte pokrete kao da ih grlite.

Ovo su samo neki ”trikovi”, kojima stranke uče svoje mlade članove na raznim treninzima, gde se ”regrutuju” budući lideri.

U DS takve kurseve drže treneri njihovog centra za edukaciju, ali i ljudi koji su prošli obuke u inostranstvu, na primer u renomiranom Nacionalnom demokratskom institutu SAD. Omladina DS ide i na kurseve Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Helsinškog odbora ili Centra za političke veštine.

“Radi se i mnogo praktičnih vežbi koje se snimaju, pa se posle s trenerima analiziraju greške“, objašnjava Ljuban Panić, predsednik IO Demokratske omladine.

“Polaznici vežbaju i da jasno i glasno govore, da izgovaraju čisto ”l” ili ”r”, ali i da prikriju iznenađenje“.

U SNS kurseve, uglavnom, drže članovi stranke – univerzitetski profesori ili višegodišnji aktivisti stranke.

“Mladi aktivisti posebno uče kako da najbolje pošalju poruku naše stranke. Učimo ih da svako gaji svoj stil, ali im preporučujemo da pred kamerama ne nose tamna, već svetla odela, koja šalju optimističke poruke“, otkriva Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS.

Portparol SPS Đorđe Milićević kaže da socijalisti za svoje omladince organizuju različita tematska okupljanja na nivou lokalnih odbora i bar dve-tri veće političke škole godišnje.

Izvor: B92