Home [njuz] Povraćaj poreza za studente

Povraćaj poreza za studente

88
0

 Studenti iz Srbije koji su tokom prethodnih godina radili u inostranstvu imaju priliku da zarade dodatnih 500-700 dolara ukoliko pokrenu postupak povraćaja poreza. Ovo je naročito značajno za studente koji su pohađali Work & Travel programe u SAD, kojima bi svoja dokumenta trebali da predaju do 15. aprila. Svi građani Srbije koji su od 2005. godine radili u inostranstvu imaju priliku da izvrše povraćaj poreza koji su im bili odbijani od bruto iznosa zarada. U pitanju su federalni, državni ili lokalni porezi koji su dostizali nivo od 10% do 15% ukupnih primanja.

Svi našidržavljani imaju pravo na delimačan ili potpun povraćaj navedenih sredstava u zavisnosti od države u kojoj su radili i osnova po kome su tamo boravili.

– Najviše zahteva za povraćaj poreza nam stiže od strane studenata koji su preko leta radili u Americi preko Work&Travel programa i kojima uspevamo da izvršimo maksimalan povraćaj do nivoa od 650-700 dolara, kaže Bogdan Đakonović sa studentskog portala StudentskiSvet.com koji svojim posetiocama pruža i ovu uslugu.

Procedura povraćaja poreza je nova za naše građane, tako da mnogi prvenstveno iz razloga neobaveštenosti propuštaju priliku da dopune svoj budžet na ovaj način.
Rok za podnošenje zahteva za one koji su radili u Americi je 15. april, zbog čega treba požuriti sa prikupljanjem i predajom dokumentacije.

Specijalizovane agencije pružaju usluge pronalaženja neophodnih dokumenata putem Interneta, a nadoknadu odbijaju nakon uspešno sprovedenog postupka.

U slučaju američkog poreza, procedura je takva da se zahtev za povraćaj može proslediti u roku od tri godine. To znači da građani Srbije koji su boravili i radili u Americi u 2005. godini, mogu do 15. aprila da zatraže svoj novac.

Ako ste u 2006. ili 2007. godini radili u Americi, imate priliku da i posle 15. aprila predate dokumentaciju, pri čemu ćete dobiti manju svotu zbog plaćanja penala i rok za povraćaj poreza će sigurno biti nešto duži.
Potrebnu dokumentaciju čine formulari W2 i DS-2019, kao i fotokopija ili skenirana slika vize i kartice sa brojem socijlanog osiguranja.

Prijavljivanje za povraćaj poreza je ne samo pravo, već i obaveza za sve one koji su radili u inostranstvu. Američke poreske vlasti zahtevaju od svih osoba koji na njihovom tlu zarade više od 3.400 dolara da prijave svoj prihod.

Poslednjih godina poreskoj službi SAD su iz Srbije stizali uglavnom pogrešno popunjeni formulari, u kojima je prijavljivana veća suma od one na koju je ostvareno pravo.

– Takve stvari zaista se veoma lako otkrivaju, već tokom prve redovne kontrole. Amerikanci su veomi strogi kada su u pitanju kazne za prekršioce procedure povraćaja poreza, i prekršioci bivaju automatski okrivljeni za krađu poreza američkih građana, što može značajno da utiče na odbijanje budućeg viznog zahteva, navodi Bogdan Đakonović.

– Mi smo se opredelili za saradnju sa kompanijom iz Irske koja godinama vrši ovaj posao i obezbeđuje maksimalni mogući zakonski povraćaj, u najkraćem roku i sa minimalnom procedurom, koja se može sprovesti putem Interneta ili DHL pošiljkom i ulazi u cenu usluge.

Na našem sajtu www.StudentskiSvet.com, svi posetioci mogu besplatno i bez ikakve kasnije obaveze da izvrše procenu iznosa povraćaja na osnovu onoga koliko su dugo radili i za koju platu.

Prosečno trajanje postupka od faza slanja dokumentacije, provere njihove kompletnosti i autentičnosti od strane ovlašćenog računovođe i odobravanja povrćaja iznosi oko 12 nedelja. Tačno na vreme da se isplanira letnji odmor 🙂

Više informacija možete dobiti na adresama www.studentskisvet.com/povracaj-poreza i porez@studentskisvet.com
Izvor: Studentski svet