Home [njuz] Većina učenika želi da se upiše u gimnaziju

Većina učenika želi da se upiše u gimnaziju

57
0

 Učenici koji ove školske godine završavaju osnovno obrazovanje i pripremaju se za upis u neku od srednjih škola, ukoliko imaju odličan uspeh, najčešće se opredeljuju za gimnaziju jer im, kako kažu, pruža više mogućnosti kasnije, pošto u ovom trenutku nisu odlučili šta bi studirali ili čime bi se bavili u životu.

Po popularnosti i interesovanju, slede ekonomske škole, a potom medicinske. Pedagozi kažu da učenici sa slabijim uspehom greše kada upisuju četvorogodišnje smerove koje teško završavaju i savetuju da je bolje da upišu neko od traženijih trogodišnjih zanimanja.

Svi niški osmaci hteli bi da upišu gimnaziju, kažu profesori u niškim osnovnim školama. Po popularnosti slede pravno-birotehnički, medicinski i turističko-ugostiteljski smerovi. Učenici završnog razreda u osnovnoj školi želju za upisivanjem gimnazijskih smerova objašnjavaju širokim mogućnostima za kasniji izbor studija. Većina osmaka želi da posle završene gimnazije studira engleski jezik, informatiku, prava, odnosno da se opredele za zanimanja za koja smatraju da „trenutno imaju prođu“.
Sve informacije o prijemnom ispitu mogu se naći na oglasnim tablama u školama. A osmaci OŠ „Radoje Domanović“ imaće originalnu pripremu za kvalifikacioni ispit za srednje škole.
– Krajem maja napravićemo kompletnu simulaciju ispitne situacije za svih 135 učenika osmog razreda, koristeći testove od prošle godine. To ćemo uraditi zato što smo primetili da mnogi učenici na ispitu gube poene zbog tehničkih grešaka. Na primer, rešavaju testove običnom umesto hemijskom olovkom – kaže Dušica Tričković, direktorka OŠ „Radoje Domanović“. Ljubica Leposavić, pedagog u OŠ „Vožd Karađorđe“, kaže da interesovanje osmaka za upisivanje gimnazije govori o ambicioznosti četrnaestogodišnjaka.
Osmaci u šabačkim osnovnim školama najviše su zainteresovani za smerove koje nude šabačka gimnazija, Ekonomsko-trgovinska, Medicinska i Tehnička škola, a hit zanimanja su: ekonomski tehničar, administrator, informatičar, te gimnazijski prirodno-matematički i društveni smer. Slobodnih mesta u srednjim školama ima 2.120, a svršenih osnovaca 1971, tako da će svi imati mogućnost da nastave školovanje.
– U Osnovnoj školi „Janko Veselinović“ učenici se najviše interesuju za Gimnaziju, Ekonomsku i Medicinsku školu. Gimnaziju, zbog kasnijeg većeg izbora fakulteta i budućih zanimanja, ali i mogućnosti da konačnu odluku odlože do kraja srednje škole. Ekonomska škola je zanimljiva zbog savremenih trendova, a Medicinska zbog ličnih interesovanja. U izboru smera, veoma je bitna i perspektiva zapošljavanja – kaže Svetlana Jovanović, pedagog šabačke OŠ „Janko Veselinović“. U OŠ „Nikolaj Velimirović“ profesionalna orijentacija sa učenicima radi se od prvog razreda.
– U osmom razredu se radi test profesionalne orijentacije i sposobnosti, i na osnovu svega toga im pomažemo da razrade plan želja – kaže Olivera Milutinović, stručni saradnik u OŠ „Nikolaj Velimirović“.
Do sada su u šabačkim osnovnim školama prezentacije imale Šabačka gimnazija i Škola za umetničke zanate.
I među kruševačkim osmacima najpopularnije su Gimnazija, Medicinska i Ekonomsko-trgovinska škola. U OŠ „Vuk Karadžić“ u februaru je rađena anketa.
– Najviše anketiranih (30 odsto) izjasnilo se da će upisati Gimnaziju. Da će upisati trogodišnju srednju školu izjasnilo se 5,4 učenika i to onih sa slabijim uspehom. Većina odličnih i vrlo dobrih učenika već zna šta će upisati – priča Snežana Rajković, pedagog u OŠ „Vuk Karadžić“.
– Ranijih godina bila je praksa da srednje škole organizuju prezentacije, ali to ove godine još nisu započeli. Planiramo tribinu za roditelje i učenike, kao i posebne razgovore sa osmacima – dodaje Snežana Rajković.
U većini škola ističu da je velika greška to što veliki broj učenika sa slabijim uspehom po svaku cenu upisuje zanimanja četvrtog stepena koja nemaju veliku perspektivu, umesto da upišu zanimanja za koja školovanje traje tri godine i koja su tražena.
Kragujevački maturanti OŠ, pri upisu u srednje škole, kao prvu želju najčešće navode Prvu i Drugu gimnaziju, kao i smerove koji su vezani za finansijsko poslovanje u Ekonomskoj školi.
– Vlada veliko interesovanje i za Ekonomsku školu, jer su budući srednjoškolci kao želju broj jedan upisivali uglavnom zanimanja za bankare, finansijske i ekonomske tehničare. Za zanimanja za koje školovanje traje tri godine ima jako malo zainteresovanih, osim za frizera – kaže Branislav Jovanović, prosvetni savetnik.
Za sada nerešiv fenomen je i to što za pojedine škole, kao što je Medicinska, vlada i dalje ogromno interesovanje, iako je izvesno da oni koji je završe moraju da čekaju godinama na posao. Svršeni osnovci su najmanje zainteresovani za zanimanja rasadničara, stolara, prerađivača mleka, montažera suve gradnje i modelara odeće.

ANKETA: Koju srednju školu želite da upišete i zašto?

Sandra Radojević Kragujevac
Upisaću Medicinsku školu, odsek za pedijatriju, jer volim da radim sa decom. Ukoliko ne uspem na tom smeru, pokušaću na opštem.

David Sokolovoć Kragujevac
Tipujem na Prvu kragujevačku gimnaziju, prirodno-matematički ili opšti smer, jer želim da studiram. Još uvek se nisam opredelio za fakultet na kome ću nastaviti školovanje.

Jelena Miladinović Niš
Mislim da sa znanjem engleskog jezika, koji želim i da studiram, mogu dobro da prođem. Zato sam zainteresovana za jezički smer u Gimnaziji „Bora Stanković“.

Aleksandra Bašić Kruševac
Htela sam da upišem filološki smer u Gimnaziji ali sam se predomislila, jer još uvek ne znam šta želim da studiram. Verovatno ću upisati Gimnaziju jer mi ona pruža široke mogućnosti.

Aleksandra Cvetković Niš
Hoću u pravno birotehničku školu, jer želim da studiram Pravni fakultet. Već spremam prijemni ispit, odličan sam đak i nadam se da ću upisati željenu školu.

Jovana Jevtić Šabac
Najverovatnije ću se odlučiti za Ekonomsku školu – smer finansijski administrator ili za društveni smer u Gimnaziji. Smatram da za to imam najviše sklonosti i interesovanja.

Marko Stojanović Šabac
Odlučio sam još ranije da upišem Gimnaziju – društveni smer. Gimnazija je imala promociju u našoj školi i zadovoljan sam njihovim predstavljanjem, tako da me je to još više učvrstilo u odluci.

Jana Aleksić Kruševac
Planiram da upišem Gimnaziju, društveni smer, jer još uvek nisam sigurna šta bih kasnije studirala. O tome šta me očekuje u Gimnaziji uglavnom sam pričala sa drugarima.

Izvor:Blic