Home [njuz] Potraga za studentskim stanovima u Beogradu

Potraga za studentskim stanovima u Beogradu

34
0

 Potraga za smeštajem studenata već je počela, iako je do prvog predavanja ostalo nešto više od mesec dana. Traganje za dobrim i jeftinim smeštajem prava je muka za sve „došljake“ koji ne žele da žive u nekom od 11 beogradskih domova. Najisplativije stanovanje je u dvosobnim stanovima, koje studenti mogu iznajmiti za oko 300 evra, dok je za život u dvostruko manjoj garsonjeri potrebno izdvojiti skoro istu sumu. – Zajedničko plaćanje kirije i računa je glavni razlog zbog kojeg se studenti odlučuju na cimerski život – objasnio nam je agent za promet nekretnina i dodao da cena stanova najviše zavisi od lokacije.
Prema njegovim rečima, studenti uglavnom traže smeštaj u „krugu dvojke“, ali i stanovi na Voždovcu, Konjarniku, Novom Beogradu i Karaburmi su i dalje aktuelni.

Blizina fakulteta i što bolja veza sa gradom glavni su razlozi za iznajmljivanje stanova baš na ovim lokacijama. Trenutno je potražnja mnogo veća od ponude, koja ni do sada nije bila bog zna šta.

Cene garsonjera, jednosobnih i jednoiposobnih stanova na pomenutim lokacijama su između 200 i 300 evra. Kod Arene na Novom Beogradu cene su prilično visoke, tako je za jednosoban stan potrebno izdvojiti 300, a za dvoiposoban čak 450 evra. Iznajmljivanje stanova na periferiji grada je nešto povoljnije i cene su za oko 50 evra niže.

U agenciji za promet nekretnina tvrde da do početka nove akademske godine neće biti rasta cena, jer su one već sada dostigle svoj maksimum. Za one sa plićim džepom najbolje lokacije su Banjica, Miljakovac i Cerak, gde je za manje stanove potrebno izdvojiti oko 130 evra, dok je cena za one između 60 i 80 kvadrata blizu 300 evra.

– Visoka cena nekada nije potvrda i kvaliteta zakupljenog stana. Često su u pitanju prepravljani podrumi, šupe i svetlarnici – naglasili su nam u agenciji i istakli da ovo nije jedini problem s kojim se studenti susreću.
Opasnost vreba i od agencija koje uzimaju novac za članarinu kako bi uopšte počeli da traže stan za svog klijenta. Cena ovih, potpuno nelegalnih „usluga“ je između 2.000 i 3.000 dinara.

Poslednjih godina studenti izbegavaju da žive u iznajmljenim sobama i da sa vlasnicima dele kuhinju i kupatilo. Najveći problemi u takvoj zajednici su sukobi generacija i bespotrebne obaveze koje stanodavci nameću svojim podstanarima.

Problemi sa gazdama

Aleksandar Popović, student Veterinarskog fakulteta, za dve godine studija promenio je četiri stana zbog, kako kaže, problematičnih vlasnika.

– Iznajmio sam renoviran podrum po ceni od 250 evra, za koji je gazda tvrdio da je odvojena stambena jedinica u sklopu kuće – rekao je Popović i dodao da mu je, ipak, najveći problem što ga gazda danonoćno uhodi. On je u šali rekao da svaki njegov gost prvo mora da prođe „test“ kod stanodavca, pa tek onda da uđe u njegovu „rezidenciju“.

Aci je upotreba telefona ponuđena, ali pod uslovom da on plaća ceo mesečni račun iako telefon koristi cela porodica u kući.

Izvor: Kurir