Home [stipendije] Stipendije za 1.500 najboljih studenata

Stipendije za 1.500 najboljih studenata

42
0

 Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković najavila je u sredu da će do 500 najboljih studenata iz Srbije dobiti po milion i 250.000 dinara neto za studiranje na univerzitetima zemalja članica EU. Samardžić-Marković je u izjavi agenciji Beta precizirala da je reč o studentima koji žele da studiraju na osnovnim i postidplomskim studijama u Evropi, a ispunjavaju neophodne uslove za stipendiranje. Posle konstitutivne sednice Fonda za mlade talente, ministarka je najavila da će konkurs sa uslovima za dobijanje te stipendije biti objavljen 1. septembra u dnevnim listovima "Politika", "Blic", "Večernje novosti" i "Danas".

"Uslovi za stipendiju su da studenti budu državljani Srbije ili da imaju status izbeglica, da su u školske 2008/2009. upisani na osnovne studije na jedan od univerziteta EU i da su prethodnu godinu osnovnih studija završili na fakultetima čiji je osnivač Republika Srbija", objasnila je Samardžić-Marković.

Dodala je da postiplomci koji žele stipendije moraju da imaju diplomu državnog fakulteta u Srbiji, prosečnu ocenu na studijama najmanje

8,5 i da imaju do 26 godina, odnosno 28 ako su završili medicinu. Uslov za studente osnovnih studija je da nisu navršili 25 godina.

"Dodatni kriterijumi su da imaju eventualno objavljene autorske radove ili da su učestvovali u nekim projektima, ili da imaju osvojene nagrade i plasmane na takmičenjima u toku studija", kazala je ministarka za omladinu.

Obe kategorije u obavezi su da rade u Srbiji najmanje pet godina po završetku osnovnih studija, odnosno poslediplomskih, navela je Samardžić-Marković.

Ona je kazala da je Fond za mlade talente na današnjoj sednici usvojio i odluku o raspisivanju konkursa za stipendiranje do 1.000 najboljih studenata završne godine osnovnih studija univerziteta čiji je osnivač Srbija.

Uslov za te studente je da su državljani Srbije, da im je prosečna ocena na studijama najmanje 8,5, da imaju do 25 godina i da su prvi put upisani u završnu godinu osnovnih studija 2008/2009.

(Beta)