Home [ mjuzik ] Slušaoci Radioheadu za album nudili jednu funtu

Slušaoci Radioheadu za album nudili jednu funtu

50
0

rheadprodonlPrema poslednjim podacima, grupa Radiohead je prodala preko 1,2 miliona kopija svog novog albuma.Podsetimo, izdanje In Rainbows je objavljeno samo na njihovoj veb stranici, a zainteresovani su za njega mogli da ponude cenu po želji.Na sam dan izlaska albuma, sajt Inrainbows.com je posetilo preko pet miliona ljudi.

Iako menadžment grupe odbija da objavi broj skinutih albuma, neki izvori u Britaniji potvrđuju da se radi o cifri od najmanje 1,2 miliona albuma.

Prosečna cena koju su fanovi nudili za skidanje celog albuma bila je jednu funtu, a najviše primedbi je upućeno tehnički lošem kvalitetu pesama.

Ipak, novi album Radioheada neće se od sledeće nedelje naći na službenim top listama, sve dok ne bude objavljen u tvrdom formatu.

To će se, prema najavama, dogoditi 3. decembra, kada album In Rainbows izlazi u bogatom 2CD i vinilnom formatu po ceni od – čak 40 funti!

Inače, ovaj metod je bio samo promo taktika za buduću prodaju diskova, rekao je bendov menadžment.

"Da nismo verovali da će ljudi kupiti CD nakon skidanja digitalnog albuma, ne bismo radili ovo", samouvereno je Financial Times rekao Bryce Edge iz Courtyard Managementa.

Bendovu odluku da objavi album samo na Mreži i omogući kupcima da plate koliko žele, mnogi su pohvalili kao presedan koji bi mogao da posluži muzičkoj industriji u borbi s ilegalnim skidanjem pesama.

Edge je rekao da je više od polovine registrovanih platilo više od minimalnih 45 penija za album (koliko iznosi trošak transakcije), ali i da je ovaj model prikladan za Radiohead, no ne i za celu industriju.

Iako je album u prodaju pušten tek u sredu, već su se pojavili i prvi remiksi: Videotape je poslednja pesma na In Rainbows, a remiksovao ju je švedski miks-majstor Mojib.

Inače, Village Voice je objavio izmišljeni blog post u kome Thom Yorke, RZA, Prince, Sufjan Stevens i Jack Johnson raspravljaju o In Rainbows.