Home [treninzi] Poziv za učesnike/ce Regionalne političke škole o devedesetim “SPASIT ĆE NAS LJUBAV!

Poziv za učesnike/ce Regionalne političke škole o devedesetim “SPASIT ĆE NAS LJUBAV!

227
0

Omladinski centar CK13, Inicijativa mladih za ljudska prava – Crna Gora i Centar za mlade “KVART” Prijedor te pozivaju da se prijaviš za učešće na Regionalnoj političkoj školi o devedesetim “SPASIT ĆE NAS LJUBAV! koja će se održati od 15. do 21. septembra u Sremskim Karlovcima za učesnice i učesnike iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ako imaš između 18 i 30 godina i živiš u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj, ako osećaš potrebu i imaš volju da menjaš svet nabolje – prijavi se! Ovom školom želimo da te podstaknemo na učešće u izgradnji pravednijih društava i održivog mira u regionu kroz uspostavljanje i održavanje novih društvenih odnosa na principima pomirenja, prijateljstva i ljubavi kao političkim principima izgradnje trajnog mira.

Naziv škole “Spasit će nas ljubav! – antiratni grafit iz Zagreba – naša je posveta ljubavnim politikama 90-tih, politikama na koje se nastavljamo.

***

Koliko znamo o zločinima počinjenim u naše ime? Ko su i šta su nam izvori informacija? Kako se dogodio i sproveo sunovrat jugoslovenskog društva u nacionalizam, rat i zločine? Zašto se nas mlade to danas tiče? Koje nasleđe nosimo? Kako i odakle učimo o zločinima?  Šta nam kažu roditelji, a šta država? Šta govorimo među sobom?

Ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije i nebrojene žrtve ratnih zločina nisu “mračna prošlost” koju je moguće potisnuti i zaboraviti. Naprotiv, negiranje, zaborav i ignorisanje zločina je strategija njihovog trajanja. U društveno-političkom i egzistencijalnom smislu, zločini traju i danas, kao lična i transgeneracijska trauma, kao prošlost koju odbijamo da je se sećamo, empatijski, informisano i odgovorno, kao sadašnjost koju ne razumemo.

Okupljajući mlade iz Srbije,  Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, cilj Regionalne političke škole o devedesetim: “Spasit će nas ljubav! je da mladima ponudi verodostojne izvore znanja i verodostojna svedočanstva o zločinima i mestima stradanja u Jugoslaviji tokom ratova 90-tih, o počiniteljima, o žrtvama i preživelima, o teškom i dubokom nasleđu ovih sukoba i zločina koje se prenosi današnjim i budućim generacijama. Sticanje ovih znanja pomoćiće mladima da bolje razumeju svoju sadašnjost, kao i poreklo i uzroke onoga što sprečava njihovo slobodno samoostvarenje kao ličnosti i u zajednici sa drugim Drugima.

Kroz program neformalne edukacije i razgovora sa svedocima vremena, polaznici škole će se upoznati s istorijskim i društveno-političkim kontekstom i činjenicama o sukobu, ratnim zločinima i genocidu u bivšoj Jugoslaviji. Istovremeno, učesnici će se upoznati s izazovima traženja pravde nakon najstrašnijih stradanja, učeći o konceptu i procesima tranzicione pravde, suočavanja sa prošlošću i kulturi sećanja.

Najzad, učesnici će upoznati svoje vršnjake iz regiona i na taj način najdublje dovesti u pitanje i prozreti vladajuće politike nacionalističkih predrasuda, isključivosti i mržnje koje i danas ceo region drže u netransformisanoj prošlosti. Verujemo da ćemo na ovaj način zajedno uspeti da osnažimo i sopstvene kapacitete za činjenje dobra i uspeti da mislimo i stvaramo puteve izgradnje mira što je moguće jedino ako prihvatimo i činimo ono što je merilo naše duševnosti: žrtvama obećati večno sećanje, preživelima obećati pravdu, drugima i sebi obećati mir.

LOGISTIČKE INFORMACIJE

Regionalna politička škola o devedesetim: “SPASIT ĆE NAS LJUBAV! održaće se u Sremskim Karlovcima u Srbiji od 15. do 21. septembra 2024. Za sve učesnice i učesnike škole biće organizovan smeštaj u višekrevetnim sobama u Ekološkom centru Radulovački, na bazi punog pansiona, sa doručkom, ručkom i večerom, i osveženjem tokom pauza.

U skladu sa politikama nenasilja i vizijom drugačijeg sveta, ishrana tokom škole će biti veganska. Troškove smeštaja, ishrane, puta i potrebnog materijala za rad pokrivaju organizatori škole.

15. septembar je dan za dolazak u Sremske Karlovce, a 21. septembar je dan za odlazak.

Na školi možete da očekujete intenzivan, tematski i emotivno osetljiv petodnevni program koji zahteva visok stepen motivacije i spremnost da se aktivno učestvuje. Svaki dan je podeljen u dva radna bloka, prepodnevni i poslepodnevni, i tematski večernji program. U okviru škole organizovaće se i memorijalna poseta Vukovaru.

PRIJAVLJIVANJE I ODABIR

Kako se prijaviti?

Ukoliko si zainteresovan/a za učešće na Regionalnoj političkoj školi, pozivamo te da se prijaviš popunjavanjem prijavnog formulara kojem možeš pristupiti klikom na link.

Rok za prijavu je 18.08.2024.
O ishodu tvoje prijave obavestićemo te e-mailom najkasnije do 23.08.2024.

Kriterijumi odabira

Imajući u vidu program i metodologiju rada, u mogućnosti smo da odaberemo 30 prijava. Prednost pri odabiru imaće osobe koje u obrazloženju prijave pokažu visok stepen motivacije za sticanje znanja i mirovni aktivizam, kao i oni kojima bi škola najviše koristila.

Prilikom odabira vodićemo se i kriterijumima geografske i rodne zastupljenosti.
Molimo te da formular popuniš iscrpno i jasno, jer nam je on glavni izvor u procesu odabira.

Dodatne logističke informacije prosledićemo ti nakon odabira prijava.

KONTAKT

Za dodatna pitanja i informacije, slobodno nam se javi na e-mail: office@ck13.space

Sa radošću očekujemo vaše prijave!


Regionalna politička škola se organizuje u okviru projekta “
Pravo na mir” koji zajednički sprovode Omladinski centar CK13 iz Novog Sada, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Podgorice i Centar za mlade KVART iz Prijedora. Projekat je podržan regionalnim programom SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan koji realizuju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanje i kreiranje politika (CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške (NMFA).