Home Aktiviranje Poziv za trening “Aktivizacija omladinskih organizacija za socijalno uključivanje mladih sa...

Poziv za trening “Aktivizacija omladinskih organizacija za socijalno uključivanje mladih sa invaliditetom/hendikepom”

222
0

Udruženje studenata sa hendikepom u partnerstvu sa Forumom mladih sa invaliditetomorganizuje 3 trodnevna treninga na temu unapređenja participacije mladih sa invaliditetom/hendikepom u omladinskim aktivnostima. Trening je namenjen predstavnicima organizacija civilnog društva koje rade sa mladima i za mlade, kao i predstavnicima kancelarija za mlade, a koji su kreatori programa za mlade i aktivni realizatori aktivnosti.

Trening “Aktivizacija omladinskih organizacija za socijalno uključivanje mladih sa invaliditetom/hendikepom” senzibilisaće i osnažiti angažovane u organizacijama civilnog društva i kancelarijama za mlade za uključivanje mladih sa invaliditetom/hendikepom u redovne programe i aktivnosti.

Učesnici i učesnice treninga će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim načelima socijalne inluzije i socijalnog uključivanja kroz pristup ljudskim pravima, kao i zakonodavstvom i pravom u Srbiji, a biće predstavljeni različiti aspekti uključenosti osoba sa invaliditetom/hendikepom u društvo (servisi podrške, ljudska prava, samostalni život) i značaj organizovanja aktivnosti za mlade koje su prilagođene mladima sa invaliditetom/hendikepom.

Tokom i nakon treninga, očekuje se da će učesnici i učesnice biti:

  • motivisani za aktivizam i pokretanje inicijativa ka smanjenju socijalne isključenosti mladih sa invaliditetom/hendikepom
  • osnaženi i motivisani za zagovaranje ljudskih prava i društvene uključenostiu lokalnoj zajednici
  • informisani o postojećim strateškim i zakonskim okvirima za društvenu uključenost u Republici Srbiji (primarno u oblasti anti-diskriminacionih i omladinskih politika, obrazovanja i socijalnih servisa)
  • osnaženi za lokalno akciono planiranje, organizovanje i sprovođenje aktivnosti omladinskih organizacija i institucija na način koji u punoj meri obezbeđuje uključenost mladih sa invaliditetom/hendikepom
  • osnaženi za iniciranje i sprovođenje aktivnosti u oblasti omladinske politike koji su pristupačne za mlade sa invaliditetom/hendikepom

 

 

 

Datumi i lokacije održavanja treninga, kao i rokovi za prijavu(po mestu održavanja treninga) su:

Grad Datum realizacije Rok za prjavu
Novi Sad 05.09-07.09. 30.08.2019.
Beograd 11.09-13.09. 06.09.2019.
Vrnjačka Banja 26.09-28.09. 15.09.2019.

 

Prijavni formular možete popuniti OVDE

Popunjeni formular poslati na mailprijave@fmi.rs .

Organizatori treninga pokrivaju troškove prevoza učesnika koji ne stanuju u mestu održavanja treninga. Troškovi smeštaja pokriveni su za učesnike koji žive u mestima preko 30 km udaljenosti od mesta održavanja treninga, dok su troškovi ishrane i radnih materijala pokriveni za sve učesnike i učesnice treninga.

Maksimalno se mogu prijaviti 2 predstavnika iste organizacije.

Treninzi su koncipirani tako da budu regionalnog karaktera, što znači da će se voditi računa da se na svakom od njih okupe organizacije koje deluju u istim regionima, koji su lokacijski najbliži mestu održavanja treninga.

Treninzi predstavljaju uvod u narednu aktivnost projekta, kada će biti raspisan javni poziv za omladinske organizacije i kancelarije za mlade, a za dodelu finansijskih sredstava za realizaciju aktivnosti koje uključuju mlade sa invaliditetom/hendikepom.

Trening se realizuje u okviru projekta “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom”, koji se realizuje u periodu januar 2018-jun 2020. god. Projekat se realizuje u okviru programa Evropske Unije “Unapređenje civilnog društva i medijskih programa 2016-2017”.

Očekujemo vaše prijave!