Home Konkursi za tvoj poduhvat Konkurs za srednjoškolce „Svetionik znanja“

Konkurs za srednjoškolce „Svetionik znanja“

261
0

EDIT centar (Infopolis omladinski info centar) u partnerstvu sa OSSI-jem (Organizacija srpskih studenata u inostranstvu) sprovodi projekat „Svetionik znanja“ koji je podržalo Ministarstvo omladine i sporta. On predstavlja takmičenje 60 srednjoškolaca iz 15 lokalnih zajednica, sa ciljem osmišljavanja projekta za unapređenje zajednice u kojoj žive. Svaki tim čini četvoro srednjoškolaca treće i četvrte godine. Uz stručno vođenje mentora iz inostranstva i koordinatora iz omladinske organizacije, timovi će raditi na osmišljavanju ideje koja će unaprediti život u njihovoj sredini.

Teme na koje će se osmišljavati projekti su: turizam, ekologija, sportska kultura, kultura i umetnost i društvena odgovornost i aktivizam.Pored aktivnosti na lokalnom nivou, srednjoškolci će imati priliku da se pripreme za rad na projektima na Divčibarama(23-25. novembar), kao i da ih predstave na Zlatiboru (1-3. februar).

Na konkurs mogu da se prijave učenice i učenici trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, uključujući i osetljive grupe, iz 15 lokalnih zajednica u Republici Srbiji: Beograd, Valjevo, Varvarin, Vršac, Kikinda, Kraljevo, Leskovac, Majdanpek, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pirot, Ub, Čačak i Šabac. Konkurs je otvoren do 21. oktobra do 23:59 i to je rok do kada bi svi zainteresovani srednjoškolci trebali da pošalju prijavu. Prijavni obrazac možete pronaći na sledećem linku: https://goo.gl/forms/uBiyIlvH5B11RM8v1

Krajem oktobra će se obaviti selekcija kandidata, na osnovu njihovog profila, motivacije i interesovanja. Komisiju za odabir 4 srednjoškolca iz svake od 15 lokalnih opština će činiti 2 člana OSSI-ja i 2 člana partnerskih organizacija za svaku lokalnu zajednicu.

Cilj projekta je jačanje svesti o značaju i mogućnostima aktivnog učešća u društvu, kako na lokalnom, tako i na regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou, ali i razvijanje potrebnih veština iz neformalnog obrazovanja, komunikacije, pisanja projekata. Imajući u vidu nedostatak omladinskog aktivizma, naročito u manjim ili ruralnim sredinama, kao i među osetljivim društvenim grupama, pružanje konkretnih smernica, znanja, veština, sposobnosti, razmena iskustava, kao i stručno vođenje i podrška mladima pri osmišljavanju i sprovođenju konkretnih aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici su od izuzetne važnosti za jačanje samopouzdanja, motivacije, preuzimanja odgovornosti, predlaganja rešenja za probleme.

Za sve dodatne informacije nam možete pisati na: infopolisns@gmail.com ili kontaktirati na 065/20-30-468.