Home [ mjuzik ] Sziget

Sziget

42
0

poceosziget07Najveći mađarski festival  otvoren je na Starobudimskoj adi, u severnom predgrađu Budimpešte, ali su gosti već od preksinoć mogli da uživaju u bogatom programu.
Sinoć je održan koncert Lokomitive GT, jedne od najpoznatijih mađarskih pop-rok grupa svih vremena.

Festival Sziget, 15. po redu, trajaće do 15. avgusta, a sedmodnevne karte za one koji dolaze sa šatorima su već rasprodate. Ostale su samo one dnevne i nedeljne za putujuće goste.
Organizatori očekuju rekordnih 400.000 gostiju, s tim da će verovatno više od polovine doći iz inostranstva, po tradiciji najviše iz Francuske i Nemačke.
Glavni jezik na smotri će, ipak, biti engleski, jer će i ovom prilikom dominirati bendovi iz SAD i Velike Britanije.
Program će se izvoditi na 24 bine, ali najveću pažnju privlači Mejn stejdž.
Na toj bini će nastupiti Manu Chao, The Good, the Bad and the Queen, The Chemical Brothers, Pink, The Rakes, The Hives, Nine Inch Nails, Sinéad O’Connor, !!!, Tool, Eagles of Death Metal, Juliette and the Licks, Chris Cornell, The Killers…
Na Bahia stejdžu 11. avgusta posle ponoći nastupa i Disciplin A Kitschme.
Idejni tvorci Szigeta festivala su od 1989. godine bili entuzijasti srednjoškolskog i studentskog uzrasta, pa se on prve tri godine zvao Diak sziget (Đačka ada).
Potom je glavno sponzorstvo preuzela kompanija Pepsi, pa se sve do 2002. najveća muzička smotra u centralnoj i istočnoj Evropi nazivala Pepsi Sziget.
Ovo je peti put da se festival zove samo Sziget, pošto dominantnog donatora više nema.
Zbog toga su i ulaznice skuplje nego ranije, a sedmodnevna košta 120 evra.

http://www.szigetfestival.com/index.php?p=1