Home Univerzitet u Beogradu Biološki fakultet

Biološki fakultet

87
0

bioloskifakultet  Adresa: Studentski trg 16
  Telefon: 186-635, 635-627
  Faks: 2638-500
  Sajt: http://www.bio.bg.ac.yu
  E-pošta: dekanat@bf.bio.bg.ac.yu

 

O Fakultetu:
Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu najveći je i najstariji fakultet bioloških nauka u Srbiji. Ove godine navršila se 151 godina od kada je Knjaz Srbije Aleksandar Karađorđević, doneo ukaz kojim potvrđuje odluku državnog Sovjeta o uspostavljanju Zoološkog i Botaničkog kabineta pri Velikoj školi u Beogradu, a za njihovog upravnika postavljen je dr Josif Pančić, potonji rektor Velike škole i prvi predsednik Kraljevsko-Srpske akademije u Beogradu, današnje Srpske Akademije Nauka i Umetnosti.

Od tog vremena, pa do danas, razvoj biologije u visokoškolskom sistemu Srbije, odnosno Beograda, sastavni je deo razvoja prirodnih nauka, prvo u okviru Tehničkog fakulteta Velike škole, nakon čega se od 1873. godine univerzitetska nastava izvodi na Filozofskom fakultetu. U okviru Filozofskog fakulteta, u to vreme, osniva se Prirodno matematički odsek, a u okviru njega se formiraju Zoološki, Botanički i Fiziološki zavod.

Novu etapu u procesu razvoja bioloških disciplina predstavlja prerastanje Prirodno-matematičkog odseka Filozofskog fakulteta u samostalni Prirodno-matematički fakultet 1947. godine. Daljim reorganizacijama dolazimo do 1995. godine kada Biološki fakultet postaje samostalni fakultet u okviru Univerziteta u Beogradu.U nizu velikana u oblasti bioloških nauka u Srbiji koji su radili ili još rade na Biološkom fakultetu, ovaj Fakultet nastavlja tradiciju prepoznatljivosti kod nas i u svetu po svojim školama: zoološkoj, ekološkoj, fiziološkoj, botaničkoj, molekularno-biološkoj itd. Velika imena biologije, kao i njihovi neposredni ili posredni učenici nastavljaju da idu uhodanim putevima svojih prethodnika, ali i da se intezivno i ekstenzivno bave novim istraživanjima, rešavajući savremenu problematiku koja je proizašla iz razvoja mnogih bioloških disciplina.

Osnovne studije: 
 Nastava na Biološkom fakultetu odvija se u okviru četiri studijske grupe:
1. Biologija
2. Molekularna biologija i fiziologija
3. Profesor biologije i hemije 
4. Ekologija i zaštita životne sredine

Službe Fakulteta:
Dekanat fakulteta –  tel: 186-635 

Studentska služba – tel: 635-627, radno vreme: 11-13 časova.

Biblioteke – na Institutu za fiziologiju (Studetnski trg 3/II), Institutu za zoologiju (Studetnski trg 3/II) i Institutu za botaniku (Takovska 43).

Studentski Info:
Studentski parlament BF-a , Biološko istraživačko društvo "Josif Pančić"  i  Studentska unija Biološkog fakulteta.