Home [njuz] Više od 70 firmi nudi 1.000 praksi za mlade bez posla

Više od 70 firmi nudi 1.000 praksi za mlade bez posla

51
0

 Prvi sajam prakse, u organizaciji Kancelarije za mlade i Sekretarijata za privredu Beograda, održaće se 26. i 27. novembra, od 10 do 17 sati, u Hali pet Beogradskog sajma. Ulaz na sajam je besplatan, a za prijavu je potrebno predati radnu biografiju (CV) na sajtu sajma ili lično.

Na sajmu učestvuje više od 70 kompanija, u okviru kojih se ukupno nudi više od 1.000 mesta za obuku. Na praksu se mogu prijaviti svi mladi, od srednjoškolaca do onih sa završenim fakultetom – kaže za „24 sata” Kosta Andrić, direktor Kancelarije za mlade. Prema njegovim rečima, na sajmu se nudi obuka za ljude najrazličitijih profila, od pekara, frizera, preko novinara, pa sve do pravnika i ekonomista.
– Većina kompanija nudi praksu u trajanju od tri do šest meseci. Uslovi praktične obuke zavise od svake kompanije ponaosob, a po završetku prakse izdaje se sertifikat, potvrda ili preporuka polaznicima – kaže Andrić.
Prema njegovim rečima, ponuđene prakse mladima pružaju priliku da nauče kako funkcionišu velike kompanije, da steknu iskustvo neophodno za početak radne karijere, da iskoriste i unaprede svoje potencijale i da uvere zainteresovane kompanije u svoje sposobnosti.
Na sajmu će učestvovati mnogobrojne kompanije, kao što su Orchestra Fashion Group, Telenor, Fond dr Zoran Đinđić, Robne kuće Beograd, Narodni univerzitet „Božidar Adžija“, Philip Morris, Delta DMD, Imlek, Carlsberg Piraeus Banka i mnogi drugi.
– Sve je jasnije da mladima u našoj zemlji obrazovanje ne pruža dovoljna praktično primenljiva znanja, a poslodavci uglavnom insistiraju na radnom iskustvu. Ovaj sajam je pravi način da mladi steknu neophodno iskustvo – kaže Andrić.

Šta kažu kompanije
Fond dr Zoran Đinđić
Fond svake godine nudi radne prakse u 20 – 30 najvećih kompanija i institucija u inostranstvu, a na sajmu će sakupiti prijave za praksu u Austriji, za koju je otvoreno ukupno 50 mesta.
Saša marković, koordinator

Božidar Adžija
Na praksu primamo diplomirane profesore engleskog i nemačkog jezika, andragoga i pravnika. Po obavljenoj praksi moguće je i zaposlenje kandidata koji se najbolje pokažu.
Ivana Bojović-Ivković, PR

Revizorska kuća KPMG
Od 2004. KPMG je organizovao praksu za više od 85 studenata, a najbolji od njih danas čine preko 20 odsto trenutno zaposlenih. Kroz praksu omogućićemo mladima da rade u KPMG sistemu.
Nina Bulatović, Senior partner.

Telenor
Ovim želimo da pomognemo studentima da svoje školsko znanje nauče da primene u praksi i ukoliko se neko od studenata pokaže, mogućnost za zapošljavanje postoji.
Marija Beslać

Više informacija
www.sajampraksi.com