Home [konkursi] Evropska nagrada za mlade novinare

Evropska nagrada za mlade novinare

35
0

 Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje otvara konkurs za evropsku nagradu za mlade novinare 2010.

Nagrada će biti dodeljena najboljim evropskim mladim novinarima, a akcenat će biti na proširenju EU. Ovo takmičenje se održava treći put. Evropska nagrada za mlade novinare 2010. namenjena je novinarima i studentima žurnalistike, od 17 do 35 godina, s ciljem da prošire svoju viziju. Učesnici se mogu prijaviti na konkurs na Web lokaciji: www.eujournalist-award.eu , saopšteno je. Ovo je prilika da se predstavi proširenje EU sa kreativnog i provokativnog aspekta. Konkurs je otvoren od 20. oktobra 2009. do 28. februara 2010. Građani jedne od zemalja članica, zemalja kandidata, potencijalnih kandidata i Islanda mogu da predaju štampane, internet i radio publikacije objavljene između 1. oktobra 2007. I 28. februara 2010.

U svakoj zemlji koja učestvuje u takmičenju zvanične sudije će izabrati 36 nacionalnih pobednika. Internacionalni žiri će zatim izabrati tri najbolja rada u sledećim kategorijama: najoriginalniji članak, najbolje istraživanje i najbolji novinarski stil. Svaki od tri pobednika će kao nagradu dobiti put u jedan od evropskih glavnih gradova po njihovom izboru.

“Treći konkurs za evropsku nagradu za mlade novinare nastavlja sa nagrađivanjem izuzetnih novinara i daje mogućnost Evropskoj komisiji da razmeni ideje sa obećavajućim mladim novinarima o pitanjima koja se tiču same srži projekta za proširenje EU”, izjavio je Oli Ren, komesar za proširenje EU, povodom pokretanja takmičenja.

Pobednici konkursa evropske nagrade za mlade novinare 2010. posetiće Istanbul u maju 2010. Istanbul, koji je izabran za jedan od evropskih gradova kulture za 2010. godinu, pruža idealnu lokaciju za pobednike da prošire svoje poglede kroz međukulturalnu interakciju. Put će se završiti konferencijom na kojoj će se sa vodećim internacionalnim analitičarima razmeniti mišljenja o evropskoj kulturi, identitetu i proširenju EU.

Izvor: B92