Home [zabavnik] Napuštaju Mitrovicu i šansu traže u Beogradu

Napuštaju Mitrovicu i šansu traže u Beogradu

63
0

 Dve godine nakon što sam diplomirao mašinstvo tavorio sam u rodnom gradu, uzalud pokušavajući da nađem posao. Nisam član nijedne stranke, mada u Mitrovici ni to više ne pomaže, jer su i DS i DSS puni mladih bez posla. Kad mi se sve smučilo, spakovao sam kofere i vratio se u Beograd, gde sada radim u agenciji za prodaju nekretnina. Bolje i to nego sedeti besposlen kod kuće, nadam se da ću vremenom naći posao u struci – priča Mladen Jeremić, jedan od hiljada mladih Mitrovčana koji su u potrazi za boljim životom napustili grad na Savi.

– Realno posmatrajući položaj mladih Mitrovčana jeste težak, jer se poslednjih 20 godina ništa nije radilo. Stvari su se pokrenule otvaranjem Kancelarije za mlade krajem prošle godine. Zahvaljujući saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije, realizovali smo na desetine tribina, radionica i seminara u osnovnim i srednjim školama, posvećenim najaktuelnijim temama i problemima koji muče mlade Mitrovčane – kaže Milorad Popadić, koordinator Kancelarije za mlade.
Baza od 130 volontera od kojih, kako naglašava Popadić, većina nije stranački opredeljena, analizirala je kroz susrete i rad sa mladima iz seoske i gradske populacije njihove probleme i napravila listu prioritetnih. Najveći problem mladih Mitrovčana, po Popadićevim rečima, predstavljaju neinformisanost, nezaposlenost, izostanak neformalnog obrazovanja, nedostatak kulturnih i sportskih sadržaja, te bolesti zavisnosti kao što su narkomanija i alkoholizam.
– Problem je i manjak mesta za izlazak i opuštanje za mlade i one malo manje mlade. Leti još i nekako, tu su Brioni sa kafićima na plaži, ali ide zima, mladi se povlače u kuće, prepušteni kopjuterima, zatvoreni u svoje svetove. Teško ih je pokrenuti na delanje, kroz tribine po školama uvideo sam koliko su nezainteresovani za društveno angažovanje i pomoć drugima kroz volonterizam – kaže Popadić.
– Kancelarija za mlade počela je da radi uz pomoć Ministarstva za sport i omladinu i od 50 u Srbiji proglašena je za najbolju. Ovo je tek početak, za narednu godinu iz gradskog budžeta izdvojićemo 3,6 miliona dinara za potrebe mladih – rekla je Nataša Kopčić, načelnica Gradske uprave za socijalnu zaštitu, predškolsko obrazovanje i mlade.

Izvor: Blic