Home [njuz] “Smanjiti broj studenata medicine”

“Smanjiti broj studenata medicine”

61
0

 Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da je potrebno smanjiti broj mesta za upis studenata medicine jer Srbija ne može da zaposli toliko lekara. Milosavljević je agenciji Beta rekao da je širenje upisnih kvota neodgovorno i da država nije dovoljno bogata da školuje "za nekog drugog" lekare koji će otići u inostranstvo. "Srbiji je godišnje potrebno 500 studenata medicine, a upisuje se između 1.000 i 1.500", rekao je on.

"Globalno gledano, nikad nije dosta lekara i medicinskih sestra, ali se na ovaj način izlažemo riziku da nam najbolji kadar u oblasti zdravstva odlazi u inostranstvo", naveo je Milosavljević.

On je ukazao na primer Niša, gde je pre nekoliko godina zaposleno svih 300 lekara koji su bili na birou rada, a trenutno posao u tom gradu ponovo traži 340 lekara.

"Imamo tačnu projekciju o kretanju kadrova u narednih nekoliko godina i nećemo imati mesta da zaposlimo sve kadrove", istakao je on.

Milosavljević je naveo da je Uprava Medicinskog fakulteta u Beogradu, čiji je član bio posle 5. oktobra 2000. godine, nasledila 1.350 studenata upisanih 1999. i da su 2000. prepolovili broj upisanih na 650, naredne godine na 580 i 2002. na 450.

"Kad sam došao u ministarstvo, shvatio sam da o ljudskim resursima nije bilo strateškog opredeljenja i analizama je zaključeno da je na nivou Srbije dovoljno 500 upisanih studenata godišnje", kazao je on.

Prema rečima Milosavljevića, paradoksalno je što je tada Medicinski fakultet u Beogradu radio na restrikciji upisa studenata, a Ministarstvo prosvete je odobrilo otvaranje privatnog Medicinskog fakulteta.

"To je legitimna kompeticija, ali onda nemojte tržiti posao od države", kazao je ministar.

Protest studenata privatnog fakulteta

A danas su se oglasili i studenti svih godina godine privatnog medicinskog fakulteta US medikal skul, koji tvrde da su sprečeni da obavljaju praktične vežbe u KBC Dragiša Mišović i KBC Zemun po prethodno sklopljenim ugovorima o nastavnoj bazi.

Naknadno, bez pravne osnove, ti ugovori su poništeni i stavljeni van snage, navode oni.

"Monopolizam državnog medicinskog fakulteta brani se na providan i jeftin način – da su kliničko-bolnički centri nastavne baze državnog medicinskog fakulteta, te da se, navodno, radi o sukobu interesa", navode studenti.

"Po toj logici, ti centri bi trebalo da leče samo pacijente koji rade u državnim institucijama, a ne i one koji rade kod privatnih poslodavaca", naveli su oni.

"Studenti privatnih pravnih fakulteta često istovremeno imaju praktičnu obuku u sudovima kao i studenti sa državnih pravnih fakulteta", navode oni.

Oni navode da na tom fakultetu studiraju i studenti iz više od deset stranih država, koji takođe traže zaštitu od svojih ambasada.

Oni traže da Ministarstvo prosvete, kao jedino nadležno, razreši taj problem odmah "jer školska godina odmiče, pa umesto u bolničkim sobama, studenti danas obilaze Skupštinu, Vladu i druge državne institucije".

Izvor:B92