Home [ mjuzik ] Počinje Dis-patch festival

Počinje Dis-patch festival

72
0

 Ove nedelje zvanično počinje program sedmog izdanja Dis-patcha. Prvi vikend rezervisan je za tri različita programa: Kid's-patch program radionica za decu za koncertom u nedelju 12. 10 u 12 h, prezentaciju berlinskog Tuned City festivala posvećenog odnosu zvuka i prostora istog dana u 15 h, i prve koncertne večeri posvećene ženskim autorima sa experimentalne muzičke scene, koja će otvoriti festival dan ranije u u Kulturnom centru Rex pod nazivom Her Voice.

DIS-PATCH PRVO VEČE – HER VOICE SUBOTA, 11. oktobar 20 h / Kult centar Rex, Jevrejska 16
Program je pokušaj da se skrene pažnja na prisustvo vrlo intrigantnih ženskih autora na sceni avngardnije, elektronske ili eksperimentalne muzike, kojojm uglavnom dominiraju muškarci. Nakon ovogodišnjeg osvrta koji predstavlja po jedan koncert iz Slovenije i Austrije, tokom 8. izdanja festivala 2009, godine biće predstavljen opširniji fokus posvećen ovoj temi.

iT (SLO) Irena Tomažin je pozorišna plesačica i koreografkinja, postdiplomska studentkinja filozofije. Prošle godine je beogradska pozorišna publika imala priliku da je vidi na Bitefu u predstavi Pupilija, Papa Pupilo i Puplići – Rekonstrukcija u režiji Janeza Janše. Započinje je i svoju muzičku karijeru kroz solo projekat iT. U njemu istražuje ciljeve i domete svog glasa, multiplicirajući ga diktafonima. Koristeći unapred pripremljeni materijal, ali i snimanje glasa na sceni, uspostavlja dijalog živog i snimljenog, u kojem se bliska prošlost ogleda u sadašnjosti i suprotno. Od nedavno, Irena sarađuje sa muzičarima iz Slovenije kao štop su N'toko, Alzheimer Trio i Gredoc, a peva i u kolektivu Bast, koji je 2007. objavio album Retinal Circus. Dobitnica je nagrade Zlata ptica za scenske umetnosti 2007, a nastupa i na ovogodišnjem izdanju festivala Ars Electronica. www.myspace.com/torarobit

RASHIM (Mosz) Austrija Kao retke predstavnice ženske strane bečke elektronske scene, Gina Hell i Yasmina Haddad osnivaju Rashim 2000. godine, ali se debi album pojavljuje tek šest godina kasnije na etiketi Mosz. Od 1997. se bave DJingom i promocijom elektronske muzike u Beču kroz serijale događaja u kojima učestvuju njihove koleginice DJice, ali i gosti kao što su Christof Kurzmann, Jan Jelinek i Ricardo Vulallobos. Paralelno se aktiviraju i kao Rashim, i to najčešće u formi živog soundtracka za filmove, sekući u i prepravljajući materijal sa CD-ova koji bi kasnije snimale na ploče i sa njima nastupali. Kasnije dodaju laptop i akustične instrumente kao sredstva, a interesovanja ka elektronskoj improvizaciji i klupskoj muzici poželele su da spoje na debi albumu Suns.Shadows. U Beogradu će nastupiti kao trio, zajedno sa Anat Stainberg, u sklopu veceri koja će biti posvećena ženskim autorima iz ovog miljea. www.myspace.com/rashimmusic

Cena ulaznice: 300 RSD (pretprodaja) i 400 RSD (na dan)

POTVRĐENA LOKACIJA ZA BASS FRICTION + NOVI IZVOĐAČ Naš ovogodišnji udarni party koji će predstaviti dub/dubstep/techno producente iz Nemačke, Kanade, Holandije i Srbije biće održan u holu bioskopa City Academic na Novom Beogradu. Tačna adresa: Bulevar Zorana Đinđića 152 A. U pitanju je vrlo zanimljiv i retko korišćen prostor, idealan za zabavu kakvu svi očekujemo. Još jedan novost vezana za ovaj događaj je i novi live act koji će otvoriti program u 23 h – Charly & Gallus. Oni su jedan od muzičkih projekata koji na Dis-patch ove godine dolaze iz Haga, u okviru razmene i saradnje sa festivalom TodaysArt. Njihov melodični dubstep biće savršen intro u ono što nas očekuje kasnije.

Cena ulaznice: 600 RSD (pretprodaja) i 800 RSD (na dan)

Izvor:Kontra