Home [ mjuzik ] Preminuo Šaban Bajramović

Preminuo Šaban Bajramović

64
0

 Romski pevač Šaban Bajramović preminuo je u nedelju, 8. juna u Nišu od posledica infarkta, potvrđeno je agenciji Beta na kardiološkoj klinici Kliničkog centra Niša.Bajramović je preminuo oko podneva u koronarnoj jedinici te klinike gde je primljen u nedelju pre podne.

Šaban Bajramović je bio najslavniji i najpopularniji romski pevač, kompozitor i pesnik. Rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine. Prvu ploču snimio je 1964. godine. Snimio je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.

Više od 20 godina predvodio je sastav Crna mamba. Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupio je i u Indiji, gde je zvanično proglašen Kraljem svetske ciganske muzike. Kao glumac pojavio se u filmovima "Nedeljni ručak" i "Anđeo čuvar" Gorana Paskaljevića, "Gypsy Magic" Stoleta Popova i "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice.

Ministar kulture Srbije Vojislav Brajović izjavio je Tanjugu da je sa ogromnim žaljenjem primio vest o smrti popularnog i cenjenog pevača Šabana Bajramovića.

"To je trajni gubitak za našu kulturu", ocenio je ministar, upućujući iskreno saučešće, pre svega Bajramovićevoj porodici.

"Otišao je jedan od najvećih džez pevača koji je ostvario vrhunske umetničke domete", zaključio je Brajović.

Izvor:B92