Home [zabavnik] Nad knjigom do ponoći

Nad knjigom do ponoći

38
0

 PO nepisanom pravilu velike vrućine poklapaju se sa junskim ispitnim rokom, što većini budućih akademskih građana otežava da se skoncentrišu na gradivo. Za one koji više vole da uče noću, vrućine ne predstavljaju problem, ali mnogima je preko dana nemoguće bdeti nad knjigom.

 Najviše teškoća, ipak, imaju studenti koji žive u domu, pa još ako im je i soba na sunčanoj strani, vrućine im dođu kao – ispit više.
Zato i ne iznenađuju gužve u bibliotekama i čitaonicama ovih dana na gotovo svim fakultetima, koje su prepune studenata, zatrpanih knjigama i skriptama. Uslovi su mnogo bolji, a mir i tišina su obezbeđeni. Među posetiocima je najviše onih koji stanuju u nekom od studentskih domova.
– Nemoguće je učiti u sobi, preko dana je pretoplo i jedini spas su čitaonice na fakultetu. Naravno, ako ugrabim neko slobodno mesto, pošto su za ovaj ispitni rok uvek najveće gužve – priča Sandra J., student turizmologije. – Zato mi nije problem da ustanem ranije i dođem među prvima da zauzmem sto.
Svaki od fakulteta novosadskog Univerziteta ima svoju čitaonicu, u koje svi studenti mogu dolaziti da uče, bez obzira na to da li studiraju baš na tom fakultetu. Tu činjenicu koristi većina, pa ne čudi što su čitaonice na Poljoprivrednom i Fakultetu tehničkih nauka, koje imaju klima-uređaje, najposećenije. Studenti dolaze već u ranim jutarnjim časovima, kako bi zauzeli poziciju za učenje. Da bi studentima pružili što više mogućnosti da se dobro pripreme za ispite, pojedini fakulteti rade do kasno u noć. Tako se u čitaonicama Fakulteta tehničkih nauka može ostati do ponoći, pa oni najvredniji, koji nekada uče i po čitav dan, često i zadremaju u čitaonici!
Sa druge strane, oni koji su u privatnom smeštaju, ne praktikuju odlazak u čitaonicu. Jednostavnije im je kod kuće. Potrebno je samo zatvoriti se u sobu i prionuti na znanje.
– Ispite spremam kod kuće, nema potrebe da idem u čitaonicu i nekome oduzimam mesto – kaže Jelena G., student novinarstva na Filozofskom fakultetu. – Jednostavno izbacim sestru iz sobe i imam sve uslove za učenje. Iskreno, nemam naviku da učim u čitaonici.
U sobi ili u čitaonicama, uprkos vrućinama, studenti spremaju ispite. Ako se što više ispita položi sada, više im vremena ostaje preko leta da se opuste i zaborave na fakultetske obaveze, sve do jeseni. A, onda opet ispočetka. Pa, studenti, srećno!

SUPER USLOVI
ČITAONICE na Filozofskom fakultetu su, ističu zaposleni, uvek prepune. Stolovi su slobodni jedino kada su akademci na predavanjima.
– Imamo bogat fond knjiga neophodnih studentima svih smerova za pripremanje ispita i seminarskih radova – predočavaju u čitaonici. – Neobično nam je kada se se završe predavanja i ispitni rokovi, jer smo navikli da su čitaonice uvek pune mladih ljudi.

Izvor:Novosti