Home [ mjuzik ] Potvrđena prva imena za Exit Explosive binu

Potvrđena prva imena za Exit Explosive binu

41
0

 Prva potvrđena imena za Explosive binu su Oi! legende Sham 69 i švedski metalci Tiamat.Sham 69, jedan od najvećih bendova britanskog i svetskog punk-roka i (uz bendove poput The Business i Cockney Rejects) sinonima za Oi! upotpuniće do sada najpankerskiji line-up Exita. Legende panka i čitave Oi! subkulture sviraće na Exitu, na Explosive bini, 11. jula.

Nastali u zlatnom dobu panka, Sham 69 su od početka glas onih koji popularnije pank bendove tog vremena nisu doživljavali kao dovoljno upečatljiv i pravi glas revolta rođenog u siromašnim četvrtima engleskih gradova. Industrijske četvrti, fudbalski stadioni, fabrike i ulice… Baš kao i radnička klasa Heršama, grada iz kojeg dolaze, to je okruženje koje stvara pokret koji bendovi poput Sham 69 predstavljaju, a kroz tekstove i muziku zaokružuju na jedinstven način koji Oi! i pank čuvaju i za nove generacije. Kontroverzni background razvoja čitavog muzičkog pravca kome pripadaju, na različite načine uticao je na fanove benda, ali je Sham 69 od početka bio i do danas ostao glas i energija onih koji ih prepoznaju po sloganu – From the hearts and from the streets!

Pre više od 30 godina, u avgustu 1977, svet panka postao je bogatiji za jednu od najboljih pesama Sham 69 – “I Don’t Wanna Know”. Dve godine kasnije, debi album momaka iz Heršama (“Tell us the Truth”) donosi hit singlove "Angels With Dirty Faces" i "If The Kids Are United". 1978. Sham 69 izdaju album “That’s Life” sa jednom od kultnih pesama – “Hurry Up Harry” koja im obezbeđuje mesto među pank klasicima. Kasnije, muzika benda postaje nešto otvorenija za klasični rok zvuk, a novi veliki hit postala je obrada iste pesme, 26 godina kasnije, snimljena potpuno u Oi! duhu – kao navijačka himna Engleske na svetskom prvenstvu u fudbalu, 2006.

Sham 69 danas čine Dave Parsons (gitara), Ian Whitewood (bubnjevi), Tim V (vokal) i Rob Jefferson (bas gitara). Povratak velikih Sham 69 prati i album "Hollywood Hero" izdat u avgustu prošle godine. Njihova turneja je u toku, a na naše veliko zadovoljstvo, u julu ćemo ih dočekati na Exitu, u pank i Oi! zvuku tradicionalno naklonjenom Novom Sadu. Nastup koji se ne sme propustiti!

www.sham69online.co.uk
www.myspace.com/OFFICIALSHAM69

Tiamat
Legende metala iz Švedske, Tiamat, pripremaju se da zapale Explosive binu, u subotu, 12. jula. Četiri čoveka sa šest instrumenata, među kojima i jedan od najstarijih elektronskih instrumenata – teremin, konačno dolaze u Novi Sad.
Njihov novi album Amanethes, objavljen u aprilu, možete da preslušate na myspace stranici benda. Album je sniman u Grčkoj, pa su prepoznatljivi uticaji tog podneblja, što je potvrdio i frontmen Johan Edlund, koji kaže da je posle tri godine života u Grčkoj sve više inspirisan okruženjem. Poznat po svojoj fascinaciji religijom i po želji i volji da nastupa čak i u kriznim područjima, Johan Edlund je nedavno za izraelski magazin Metalist izjavio da bi rado nastupao i u Bagdadu, ako bi ih neko pozvao i platio im avionsku kartu.

Osnovani '88 godine u Stokholmu, kao death metal bend, veliki uspeh doneo im je album Wildhoney objavljen '94 godine, posle kog su nastupili na festivalima Dynamo i Wacken Open Air, sa imenima kao što su Type O Negative, Biohazard, Fear Factory, Paradise Lost… Sledeći album A Deeper Kind of Slumber uklopio se potpuno u savremene tokove u muzici, uvodeći elemente elektronike, dab i trip hopa, umiksane sa jedinstvenim metalskim gitarskim zvukom. Svaki sledeći album bio je iznenađenje, prepuno novina, poput fascinantnih epskih tekstova i različitih uticaja – Sisters of Mercy, Pink Floyd, Nick Cave…  

Muzika ovog benda, koji je u dugoj, bogatoj i uspešnoj karijeri zašao praktično u svaku pritoku, rukavac i ponornicu metala, uvek izaziva polemike. Poslednjim albumom Amanethes, posle osam black, death, doom, progressive i gothic albuma, potvrdili su svoju opredeljenost gothic metal i goth rock zvuku, naravno ne bez eksperimenta i etno elemenata. Kada se sve spoji dobijamo čak i iz metalskog ugla ekstreman zvuk, u stvari neopterećen žanrom, koji pravi fanovi znaju i te kako da cene.

www.churchoftiamat.com
www.myspace.com/tiamat

Izvor:Kontra Magazin