Home [ mjuzik ] Tony Parsons u Srbiji

Tony Parsons u Srbiji

34
0

 Čuveni britanski autor Tony Parsons, koji je karijeru započeo kao muzički kritičar i kolumnista mnogih magazina, od 17. do 21. marta biće gost Beograda, Novog Sada i Niša. Toni Parsons će se družiti sa čitaocima i potpisivati knjige, 17. marta na Novosadskom sajmu, 19. marta u knjižari Akademija, dok će se sa Nišlijama družiti 20. marta 2008. u knjižari IPS. Parsons promoviše svoj novi roman „Moja omiljena supruga“ čija je svetska premijera održana je krajem februara u Londonu, a od 1. marta može se naći i u našim knjižarama. Iz pera jednog od najčitanijih pisaca u Evropi i autora bestselera „Čovek i dečak“ stiže nam  priča o muškarcu i ženi našeg doba, o njihovim borbama, radostima i skrivenim čežnjama.
„Moja omiljena supruga“ je izuzetna priča o ljubavi, seksu, misteriji i našoj mogućnosti da promenimo svet.
Toni Parsons je rođen u činovničkoj porodici u londonskom Ist Endu. Kada mu je bilo dvadeset godina zaposlio se u fabrici za proizvodnju džina. Potom je postao muzički novinar i pratio je eksploziju panka i novog talasa. Parsons se oženio koleginicom, a kada su se razveli dodeljeno mu je starateljstvo nad njihovim četvorogodišnjim sinom.

Toni Parsons je sin bivšeg marinca kojem je dodeljen Orden za izuzetnu službu tokom Drugog svetskog rata, što je drugo po važnosti odlikovanje u britanskoj vojsci. Ta dva odnosa – sa sinom koga je sam podizao i sa pokojnim ocem koga je obožavao – čine okosnicu i srž romana Čovek i dečak.

Toni Parsons je jedan od najpoznatijih pisaca u Engleskoj. Tokom sedamdesetih bio je muzički kritičar u NME, jednom od najuticajnijih muzièkih listova u Britaniji. Njegovi intervjui s grupama kao što su The Clash, Sex Pistols, Blondie, Talking Heads i Ramones načinili su ga kultnom figurom među mladima Engleske. Parsons je dobijao nagrade za svoj novinarski rad u listovima GQ i Elle tokom osamdesetih. U devedesetim je postao jedan od najpoznatijih televizijskih komentatora u BBC-jevoj emisiji Late Review.

Njegov prvi roman Čovek i dečak doživeo je ogroman uspeh u Engleskoj i samo za prva dva meseca prodat je u tiražu od 750.000 primeraka.