Home [njuz] Na veliki odmor idu s cigaretom

Na veliki odmor idu s cigaretom

56
0

 Novosadski osnovci svakodnevno potvrđuju rezultate istraživanja Ministarstva zdravlja koje je pokazalo da svaki peti učenik puši. Za vreme velikog odmora, u okolini pojedinih osnovnih škola se svakodnevno mogu zateći grupice maloletnih pušača.U tome ih, osim dežurnih nastavnika, ništa i niko ne sprečava. Bez obzira na zakonske zabrane, do cigareta stižu bez problema, već na prvom kiosku.

– Do skora smo se sakrivali iza školske zgrade, ali nas je školski redar „provalio“, tako da sad uglavnom izlazimo van dvorišta da bismo zapalili – kaže četrnaestogodišnja M. R., koja iza sebe ima godinu dana pušačkog „staža“. Na pominjanje „redara“, njene dve prijateljice su samo prevrnule očima, dok su im među prstima dogorevale „slim“ cigarete. Mada nerado, jedna od njih priznaje da je počela da puši „iz fazona“, zajedno sa svojom najboljom drugaricom. Danas kupuju cigarete na smene, u zavisnosti od toga koliko imaju novca. Slična scena se može zateći pred skoro svakom osnovnom školom.
– Kod nas je strogo zabranjeno pušenje i ne dozvoljavamo učenicima da puše ni u hodnicima niti u krugu škole. Ovo pravilo takođe važi i za nastavnike – kaže Zoltan Arđelan, direktor O Š „Petefi Šandor“.
On je, međutim, zaključio da pušača u ovoj školi verovatno ima, ali da deca poštuju pravilo i ne puše u krugu škole. Istraživanja su pokazala da među osnovcima najviše pušača ima u završnim razredima, ali za njima ne zaostaju ni šestaci, koji žele da se dokažu pred starijim učenicima. Mada su dečaci brojniji, sve više devojčica takođe je zavisna od nikotina.
Prema anketi Doma zdravlja „Novi Sad“ među adoloscentima, ispostavilo se da je čak 22 odsto dece od 10 do 18 godina zavisno od nikotina. Ovakvim brojkama umnogome doprinisi i to što se zabrana prodaje duvana maloletnima retko poštuje.
– U pitanju je klasičan sindrom želje za bržim odrastanjem. Devojčice smatraju da su sa cigaretom u rukama ženstvenije i privlačnije, dok dečaci u pušenju vide navodnu muškost. Naizgled banalni razlozi za početak, ali brzo pređu u ovisnost – kaže pedagog Snežana Budimčić.

Zabrana prodaje samo na nalepnici
Na skoro svakom novosadskom kiosku ili prodavnici maloletnicima se prodaju cigarete, uverili su se reporteri „Blica“. Uputstvo sa nalepnice sa natpisom „zabranjena prodaja cigareta osobama mlađim od 18 godina“ nema ko da primeni. A trgovce koji ne poštuju ovaj zakon retko kada kažnjavaju. Kako i sami prodavci kažu, ne pamte kada im je tržišni inspektor ušao u lokal, a kamoli ih kaznio zbog prodaje duvana maloletnicima. I pored sve upornosti, novinari nisu uspeli da dođu do odgovornih u ovoj inspekciji, tako da smo ostali uskraćeni za njihov komentar.

Izvor:Blic