Home [ mjuzik ] I Paul Weller na Exitu

I Paul Weller na Exitu

56
0

 Posle Sex Pistolsa, još jedan velikan britanske rock scene će posetiti najveći srpski festival.Paul Weller, rodonačelnik brit-pop zvuka i jedan od najuticajnijih ostrvskih muzičara svih vremena, nastupiće drugog dana ovogodišnjeg Exita: u petak, 11. jula, na glavnoj festivalskoj bini, saopštili su danas organizatori.

„The Modfather“, kako ovog kultnog muzičara nazivaju ostrvski mediji i njegova brojna publika, na Exitu će nastupiti sa svojim standardnim bendom koji čine gitarista Steve Cradock, bubnjar Steve White i basista Dave Minchella.

Pre uspešne solo karijere, Weller je bio osnivač i vođa uspešnih bendova The Jam, a kasnije i The Style Council.

Iako se The Jam pojavio u isto vreme kada i punk rock bendovi kao što su Sex Pistols ili The Clash, njihov zvuk je bio okarakterisan kao new wawe, koji se kasnije snažno proširio i na tadašnje jugoslovenske bendove.

Tokom postojanja od 1977. do 1982. godine The Jam je ostavio neizbrisiv trag na britansku i svetsku scenu ušavši više puta na UK Top 10, da bi konačno 1980. stigao i na prvo mesto kultnim singlom Going Underground.

Tri godine kasnije nastaje bend The Style Council koji će trajati do 1989. godine, ali Wellerova solo karijera počinje već 1984. kada učestvuje u snimanju čuvene numere Band Aida Do They Know It’s Christmas?

Jednostavnog naslova Paul Weller, 1992. godine izlazi prvi od osam studijskih, ali i šest kompilacijskih i koncertnih albuma u Wellerovoj solo karijeri.

Nakon dolaska solo prvenca na visoko osmo mesto britanske liste albuma, zvanično se rađa pokret brit-pop kojem se ubrzo zatim pridružuju i bendovi kao što su Oasis i Blur.

Bogatu karijeru i priznanje ogromnog uticaja na ostrvsku scenu obeležila je nagrada za životno delo koju je primio 2006. godine na dodeli prestižnih BRIT nagrada.

Koliko je Paul Weller uticajan na britanskoj sceni svedoči UK lista albuma na kojoj su jedan koncertni, dva kompilacijska i svih osam studijskih albuma dospeli u prvih 10, od čega su Stanley Road (1995) i Illumination (2002) bili na prvom mestu, a Wild Wood (1993), Heavy Soul (1997), Helliocentic (2000) i Studio 150 (2004) na visokom drugom mestu.

Publika na Exitu će sada imati priliku da pored klasika ovog harizmatičnog 50-godišnjaka čuje i nove pesme sa dugo očekivanog Wellerovog duplog albuma 22 Dreams, čiji je izlazak najavljen za jun 2008. godine, a na kojem učestvuju Noel Galagher i Gem Archer iz benda Oasis, kao i Graham Coxon iz benda Blur.