Home [treninzi] Poziv mladima da savladaju kreativno rešavanje problema na Design Thinking radionici

Poziv mladima da savladaju kreativno rešavanje problema na Design Thinking radionici

266
0

Poziv je otvoren do 24. maja za pojedince, studente i grupe mladih, uzrasta 18-30 godina sa prebivalištem iz sledećih okruga: Zapadnobački, Kolubarski, Podunavski, Braničevski, Zlatiborski, Borski, Zaječarski, Toplički, Jablanički, Pčinjski, Nišavski, Rasinski, i dve beogradske gradske opštine – Obrenovac i Lazarevac.  

Ako imaš između 18 i 30 godina, želiš da saznaš više o preduzetništvu i da  utičeš pozitivno na svoju zajednicu, prijavi se na našu Design Thinking radionicu koja se održava 31. maja u okviru Foruma socijalnih inovacija. Ova radionica je namenjena svima koji žele da se upoznaju sa Design Thinking-om (DT), kreativnom metodom za rešavanje problema i koji su insprisani da svoje talente i resurse usmere na rešavanje društvenih problema i poboljšanje kvaliteta života u lokalnoj zajednici. 

Kroz našu interaktivnu DT radionicu saznaćeš: 

  • Kako kroz preduzetništvo možeš da rešavaš društvene i ekološke probleme u zajednici u kojoj živiš? 
  • Koji alati mogu da ti pomognu da bolje razumeš problem koji želiš da rešiš? 
  • Koji su prvi koraci u razvoju preduzetničke ideje? 
  • Ko može da ti pomogne na preduzetničkom putu? 

U Design Thinkingu fokusiramo se na rešenja, a u kreativnom procesu najvažniji su nam ljudi i njihove potrebe. Neke od najpoznatijih kompanija kao što su Nike, Google i IKEA, koriste DT u svom radu. Koristeći istu metodu mi želimo da te osnažimo i opremimo alatima potrebnim za pokretanje pozitivnih društvenih promena i razvijanje inovativnih preduzetničkih ideja. 

Na radionici ćeš dobiti osnovna znanja o ovim alatima, ali i priliku da ih provežbaš kroz grupni rad. Učesnici radionice imaće priliku da saznaju više o socijalnom preduzetništvu i inovativnim biznisima i modelima podrške, u okviru konferencije Forum socijalnih inovacija koja se održava istog dana. 

Kada i gde se održava radionica:
31.maja 2024. u KC Grad (Beograd) 

Kako mogu da se prijavim:

Prijave su otvorene za pojedince, studente i grupe mladih, uzrasta od 18 do 30 godina  sa prebivalištem iz sledećih okruga: Zapadnobački, Kolubarski, Podunavski, Braničevski, Zlatiborski, Borski, Zaječarski, Toplički, Jablanički, Pčinjski, Nišavski, Rasinski, i dve beogradske gradske opštine – Obrenovac i Lazarevac.   

Sve što treba da uradiš jeste da popuniš kratak formular na ovom linku. 

Rok za prijavljivanje je petak, 24. maj 2024. godine. Učesnici će biti odabrani na osnovu njihove motivacije za učešće na radionici. Za učesnike koji budu morali da putuju biti obezbeđena nadoknada putnih troškova u iznosu od 10rsd po kilometru za povratno putovanje. 

Radujemo se vašem učešću.  

O organizatoru:  

Smart kolektiv je nezavisna, neprofitna organizacija osnovana 2003. godine u Beogradu. Pionir je kako razvoja socijalnog preduzetništva u Srbijji, tako i društveno odgovornog poslovanja. Polazeći od ideje povezivanja biznisa i društva, Smart kolektiv nalazi načine da se iskustva i logika biznisa primene u rešavanju društvenih problema, pomaže kompanijama da artikulisano i strateški sarađuju sa zajednicom, a raznim društvenim grupama da zainteresuju poslovni svet za svoje potrebe i inicijative i postanu inovativnije, efikasnije i održivije.  

O projektu: 

Ova radionica je jedna od aktivnosti projekta “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama” u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom za turizam i omladinu kao vodećim partnerom.  

Svi mladi polaznici Design Thinking radionice biće pozvani da se prijave na RISE – Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike. RISE je besplatni program podrške za razvoj ideja i inovativnih rešenja za pozitivne promene u zajednici koji u Srbiji sprovodi Smart kolektiv, a  istovremeno se odvija još u pet balkanskih zemalja. Polaznici RISE programa, uz podršku eksperata i mentora, razvijaju svoju ideju od nule do biznis modela, a najbolji timovi dobijaju i dodatnu finansijsku podršku za pokretanje socijalnog preduzeća.   Projekat RISE su podržali Francuska razvojna agencija (AFD), Evropska unija (EU), Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ) i PULSE (Groupe SOS).   RISE program ideacije u Srbiji realizuje se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.