Home [konkursi] JAVNI POZIV ZA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE, GRADSKO OPŠTINE I GRADOVE ZA PODNOŠENJE...

JAVNI POZIV ZA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE, GRADSKO OPŠTINE I GRADOVE ZA PODNOŠENJE PRIJAVE ZA PODRŠKU U PROCESU USPOSTAVLJANJA OMLADINSKIH PROSTORA

147
0

Program „Transformacija omladinske politike” Omladinskog saveza udruženja OPENS fokusira se na zagovaranje za i uspostavljanje omladinskih prostora u Srbiji.

Pošavši od činjenice da su ulaganja u prostore i programe za mlade višestruko isplativa, kako za same mlade, tako i za lokalne zajednice, odlučili smo da kroz ovaj program radimo na transformaciji omladinske politike na lokalnom nivou, kao i uspostavljanje održivih partnerstava koji omogćavaju kontinuirani zajednički rad.

Kroz ovaj projekat zajednice uspostavljaju sve neophodne mehanizme omladinske politike i imaju priliku da prošire svoje kapacitete i usluge, da za svoje programe i aktivnosti obe­zbede održiva sredstva, kao i da nesmetano sprovode sve akcije i aktivnosti od značaja za mlade.

Glavna prednost ovog modela saradnje leži upravo u participativnoj politici koja postavlja mlade u centar zbivanja.

Istraživanja su pokazala da postojeći broj omladinskih prostora nije dovoljan da zadovolji potrebe mladih u lokalnoj zajednici, a većina njih nije dostupna svim mladima. Upravo zato je neophodno renovirati postojeće omladinske prostore i adaptirati ih u skladu sa Standardima omladinskih prostora.

Omladinski prostori su od neverovatnog značaja jer pružaju raznovrsne besplatne usluge informisanja mladih, neformalnog obrazovanja kao i prostor za izražavanje kreativnih potencijala i razvoj preduzetničkih ideja.

Odabrane jedinice lokalne samouprave, gradske opštine i gradovi u ovom procesu dobiće adekvatnu mentorsku podršku Omladinskog saveza udruženja OPENS u procesu uspostavljanja omladinskih prostora.

Linkovi:

Rok za predaju prijava: 7. maj 2024.

Program je podržan od strane Vlade RS i Ministarstva turizma i omladine RS.