Home [treninzi] ,,Pčelarenje za budućnost’’ – program obuke o dobrim praksama i održivim...

,,Pčelarenje za budućnost’’ – program obuke o dobrim praksama i održivim rešenjima za mlade pčelare i pčelarke

126
0

,,Pčelarenje za budućnost’’ je program obuke koji vas motiviše da dalje istražujete svet pčelarenja i svoje proizvode uspešno plasirate na tržište. Imaćete priliku da steknete uvide u praktične tehnike, razmenjujete  iskustva i saznate više o novim tendencijama s ciljem da unapredite ekonomske rezultate i tržišnu poziciju kao i da dugoročno očuvate i podmladite sektora pčelarstva.

Program prati pčelarsku sezonu i namenjen je:

  • Mladim pčelarkama do 40 i pčelarima do 30 godina starosti koji već imaju pčelarskog staža i iskustva,
  • Imaju registrovan pčelinjak na svoje ime ili članove domaćinstva-porodice,
  • Mogu da odvoje vreme da učestvuju u kontinuiranom programu obuke od decembra do jula sledeće godine koji podrazumeva:
  • 3 dvodnevna seminara za razmenu znanja i međusobno učenje u periodu pripreme za najkritičniji rad u pčelinjaku (decembar, april i juli). Seminari će biti održani na lokalitetima pogodnim za praktično učenje – u pogonu u Rači, na Vlasini, itd.)
  • 3 kratka online susreta – webinara na teme od značaja za pčelarstvo
  • Učešće u promociji i predstavljanju mladih pčelara na društvenim mrežama kao i  pripremi online sadržaja kroz pokrenute youtube priloge.  

Program je otvoren za sve mlade pčelarke i pčelare, bez obzira na članstvo u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Balans između žena i muškaraca i regionalne zastupljenosti će biti deo dodatnih kriterijuma u selekciji učesnika.

Troškovi smeštaja i prevoza (javni prevoz ili gorivo po utrošku), materijal za učenje i troškovi promocije su pokriveni kroz projekat Nemačke razvojne saradnje „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama“ koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.   Na kraju obuke učesnici će dobiti  sertifikat  o uspešnom pohađanju kursa koji izdaje GIZ i SPOS.

Program je vođen sledećim vrednostima-principima:

  1. Dobrom pčelarskom praksom – prenosom modernih znanja i trehnikama zasnovanim na istraživanjima i eksperimentalnom radu (tretman varoe, proizvodnja matica, prihrana pčela, dobrar menažment u pčelarstvu…)
  2. Unapređenom marketingu – razvoju inovativnih proizvoda i unapređenju postojećih jer je pčelarenje više od proizvodnje meda
  3. Finansijskom održivosti – dobrom poslovanju, praćenju rezultata i povećanju produktivnosti
  4. Poštovanju prirode i ekosistema, pčelarstvu i odnosu prema životnoj sredini

Ako ste zainteresovani da se pridružite pošaljite nam popunjen formular za prijavljivanje i kratku motivacionu izjavu šta vas motiviše za napredak u radu u pčelinjaku.  

Za više informacija možete da se obratite  na broj 063-640-984.

Na sledećem linku je Prijava za program “Pčelarenje za budućnost” (google.com)

Rok za prijavljivanje je 23. oktobar, 2023.