Home [njuz] Mladi koji se vraćaju sa Zapada teško se uklapaju

Mladi koji se vraćaju sa Zapada teško se uklapaju

24
0

product-big.pngNevladina organizacija za proučavanje radne etike Centar za savremenu edukaciju ocenio je danas da se mladi visokoobrazovani ljudi koji odluče da se sa Zapada vrate u Srbiju teško uklapaju u domaći sistem.Razlog za njihovo teško uklapanje je to što se u Srbiji, umesto "reda i rada", više cene "poznanstvo i podobnost", kaže se u izveštaju te organizacije.

Centar za savremenu edukaciju ocenio je da nadležne službe često zanemaruju mlade ljude obrazovane na Zapadu, a ponekad ih i namerno izbegavaju, jer ih doživljavaju kao "pretnju".

Ova nevladina organizacija je u otvorenom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću pozdravila "srdačne pozive" visokih domaćih zvaničnika mladim ljudima da se vrate u zemlju, ali je ocenila da su ti pozivi nedovoljni jer u praksi oni ne daju rezultate.
Početkom oktobra Tadić je, obraćajući se studentima i mladim stručnjacima koji su otišli u Austriju na usavršavanje, rekao da sa Zapada treba da donesu radnu etiku, jer je to ono što je Srbiji danas "više nego potrebno".

Centar za savremenu edukaciju je u pismu Tadiću ocenio da u Srbiji u dobroj meri još uvek vladaju antiradna etika, negativna selekcija, neodgovornost, odsustvo opšteg interesa.
"Da bi se ovaj problem rešio, potreban je sveobuhvatan i održiv projekat kao i podrška svih ključnih aktera", navodi se u pismu.

Izvor: 24 sata