[ youth.rs ]

Mladi koji se vraćaju sa Zapada teško se uklapaju

Nevladina organizacija za proučavanje radne etike Centar za savremenu edukaciju ocenio je danas da se mladi visokoobrazovani ljudi koji odluče da se sa Zapada vrate u Srbiju teško uklapaju u domaći sistem.Razlog za njihovo teško uklapanje je to što se u Srbiji, umesto "reda i rada", više cene "poznanstvo i podobnost", kaže se u izveštaju te organizacije.

Centar za savremenu edukaciju ocenio je da nadležne službe često zanemaruju mlade ljude obrazovane na Zapadu, a ponekad ih i namerno izbegavaju, jer ih doživljavaju kao "pretnju".

Ova nevladina organizacija je u otvorenom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću pozdravila "srdačne pozive" visokih domaćih zvaničnika mladim ljudima da se vrate u zemlju, ali je ocenila da su ti pozivi nedovoljni jer u praksi oni ne daju rezultate.
Početkom oktobra Tadić je, obraćajući se studentima i mladim stručnjacima koji su otišli u Austriju na usavršavanje, rekao da sa Zapada treba da donesu radnu etiku, jer je to ono što je Srbiji danas "više nego potrebno".

Centar za savremenu edukaciju je u pismu Tadiću ocenio da u Srbiji u dobroj meri još uvek vladaju antiradna etika, negativna selekcija, neodgovornost, odsustvo opšteg interesa.
"Da bi se ovaj problem rešio, potreban je sveobuhvatan i održiv projekat kao i podrška svih ključnih aktera", navodi se u pismu.

Izvor: 24 sata

Exit mobile version