Home [njuz] Do diplome iz fotelje

Do diplome iz fotelje

35
0

community-big.pngStudenti u Srbiji sve više dobijaju priliku da studiraju iz fotelje. Naime, Fakultet informacionih tehnologija u Beogradu postao je sedma visoko obrazovna institucija u Srbiji koja studentima omogućava da studiraju preko interneta.Pionir u „studiranju na daljinu" bio je Ekonomski fakultet u Beogradu, a 2004. pridružio mu se i FON. Danas istu mogućnost studentima nudi i Građevinski fakultet iz Subotice, Privredna akademija iz Novog Sada i beogradski Megatrend i Univerzitet Singidunum.

Nastava se realizuje primenom tehnologije interaktivnog „eLearning" (elektronsko učenje) koja omogućava praćenje nastave, spremanje ispita i ispunjavanje predispitnih obaveza internetom.
Predavanja se prate preko multimedijalnih, audio, video i tekstualnih sadržaja, koje studenti dobijaju u obliku predavanja i vežbi.

„eLearning" sistem integriše multimedijalna predavanja i interaktivne sadržaje vežbi, ali i omogućavakomunikaciju s profesorima, asistentima i kolegama putem elektronske pošte, foruma ili mesindžera.
Studenti koji studiraju „kod kuće" izjednačeni su u pogledu prava i obaveza sa samofinansirajućim akademcima, ali ne moraju da pohađaju nastavu i polažu kolokvijume pre izlaska na ispit. Jedino moraju da polažu ispite na fakultetu.

Svi koji u toku jedne školske godine ispune uslov za upis u narednu, mogu da pređu na budžet. Za ovakav način studiranja najviše su zainterosovani studenti iz unutrašnjosti i inostranstva.
Ovaj vid studiranja pogodan je i za zaposlene, kao i sve druge koji su iz nekog drugog razloga sprečeni da prisustvuju predavanjima. Na državnim fakultetima studenti „na daljinu" upisuju se pod istim uslovima kao i svi ostali, po jedinstvenoj rang-listi i polažu prijemni ispit. U zavisnosti od mesta na rang-listi mogu da izaberu status studiranja (na budžetu, kao samofinansirajući ili „na daljinu").
Na privatnim fakultetima jedino ograničenje je cena.

Izvor: 24 sata