Home [ mjuzik ] Hip Hop Cash Kings

Hip Hop Cash Kings

85
0

hiphopkeshAmerički magazin Forbes objavio je listu najplaćenijih repera u prošloj godini po kojoj se na prvom mestu nalazi Jay-Z sa zarađenih 34 miliona dolara.Iako je 2006. objavio album Kingdom Come, veći deo te milionske zarade čine prihodi njegove njujorške kompanije Def Jam Recording, kao i od marketinških ugovora nekoliko brendova kojima je Jay-Z zaštitno lice. Prošlog marta je za 204 miliona dolara prodao svoju modnu liniju Rocawear – i to je svakako suma koja će i 2007. da ga plasira visoko na listi najplaćenijih hip-hopera.
Na drugom mestu Forbesove liste “Hip Hop Cash Kings” je, naravno, 50 Cent.
On je svojim “poslovnim i umetničkim sposobnostima” u protekloj godini zaradio zavidnih 32 miliona dolara.
50 Cent je jednako dobro prodavao svoje pesme kao i video-igre, knjige i druge proizvode.
Treće mesto zauzima Diddy: on može da se pohvali vlastitom modnom markom, a povremeno radi kao producent na MTV-u.
Sa 21 milionom zarade na četvrtom mestu je Timbaland – Timothy Mosley nalazi se na četvrtom mestu jer je prošle godine zaradio "samo“.
Peto mesto zauzima Dr. Dre: on je u protekloj godini kao direktor kompanije Aftermath Entertainment zaradio 20 miliona dolara.
Šesti je Eminem sa zarađenih 18 miliona, Snoop Dogg je iza njega sa miliončetom manje, isto koliko su inkasirali Kanye West, Pharrell Williams i Scott Stroch.
Uredništvo Forbesa je naglasilo da su zvezde hip-hopa "majstori brendiranja i promocije", te da od svog imena naprave unosan proizvod od kog jako dobro žive čak i onda kada prave dugogodišnje kreativne pauze.
"Shvatili su da nije bitno samo prodavati albume; oni znaju da je najbitnije prodati vlastiti način života. Tako da svoj novac ulažu u produkcijske kuće, modne linije, restorane, barove…"