Home [njuz] Akcioni plan za mlade

Akcioni plan za mlade

31
0

mobilni.jpegIstraživanja pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport pokazuju da preko 60 odsto osnovaca pre završenog osmog razreda proba alkohol. Isto istraživanje je pokazalo da mladi svoje slobodno vreme uglavnom provode vrlo pasivno, jer im sredina u kojoj žive često ne pruža mnogo izbora po pitanju aktivnosti u slobodno vreme.

Gradska mladež na raspolaganju ima popriličan broj institucija i dešavanja koja im omogućavaju da, ukoliko to žele, kvalitetno iskoriste svoje slobodno vreme. U seoskim sredinama situacija je, međutim, potpuno drugačija. U mnogim selima ne rade bioskopi, omladinski domovi ili domovi kulture, a ima i dosta naselja gde nijedna od ovih institucija ne funkcioniše.
Mladi tako provode svoje vreme najčešće gledajući televiziju ili se druže po kafićima i slično. Osim toga raste broj mladih koji puše kao i onih koji su bar jednom probali alkohol.

Kako bi se izborila sa ovim problemima Pokrajinska administracija pre dve godine je usvojila Akcioni plan za mlade čija implementacija je već u toku, kaže pomoćnica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Tanja Banjanin.
"Plan koji s jedne strane sadrži presek problema i sa druge strane mere da se ti problemi prevaziđu u oblasti kulture, obrazovanja, ekologije, informisanja, voluntarizma, zdravlja, mobilnosti mladih", rakla je ona.

Tanja Banjanin kaže i da će u septembru najverovatnije biti objavljen konkurs za realizaciju Akcionog plana.
"To podrazumeva upravo to što je ovo istraživanje pokazalo da moramo da radimo, a to je podržavanje omladinskih projkekata. Podržavanje projekata koje pre svega rade mladi za mlade", rekla je ona.

Istraživanja su pokazala i nekoliko pozitivnih stvari. Jedna od njih je da mladi u svom sistemu vrednosti najčešće na prvo mesto stavljaju porodicu, a raste i njihova svest o značaju vlastitog uključivanja u društveni život zajednice, što u Sekretarijatu ocenjuju kao jedan od pozitivnih efekata implementacije Akcionog plana za mlade.

preporuči prijatelju | prokomentariši
Izvor: B92