Home [akcija] Vlast je Vlast al’ Hrast je čast!

Vlast je Vlast al’ Hrast je čast!

31
0

Udruženja građana: Evropski pokret, GM Optimist, Stop ekocid u Srbiji, Permakultura Srbije, Ekološki medijski servis Srbije, Vojvođanska zelena inicijativa, Zelena lista Srbije, i veliki broj pojedinaca, obaveštavaju građane Srbije da se sutra u 11 časova, odlučuje o sudbini hrasta na Savincu.

 

Izražavamo duboku razočaranost, odsustvom dobre volje nadležnih i stručnih predstavnika institucija za iznalaženje inovativnog rešenja a u svrhu spašavanja života ovog veličanstvenog viševekovnog hrasta.

Činjenica da su planovi za ovaj koridor 11, sačinjeni bez jasnog i profesionalnog obzira, spram ključnih elemenata osnovnog postulata održivog razvoja, dovoljno govori o razlogu za revidiranje ove deonice puta.  Želeli smo da verujemo, da je dovoljna sugestija za ispravljanje greške na štetu prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa Republike Srbije. Ukazali smo na mogućnost da je neophodno iznaći rešenje da dobijemo i auto-put i spasimo nacionalna dobra.

 

Mišljenja smo da je nepohodno da onaj koji je načinio ovako grub previd, mora snositi punu  moralnu i materijalnu odgovornost pred celokupnim srpskim narodom i ne sme imati ničiju zaštitu u procesu realizacije svojih obaveza.

Deset hiljada građana je u poslednjih deset dana potpisalo peticiju za zaštitu ovog nacionalnog blaga. Biće ih mogo vise. Neophodna je mudrost nadležnih, kako bi čuli mišljenje građana Srbije, koji jasno poručuju da nisu protiv infrastrukturnih projekata ali jesu protiv štete koja se nanosi životnoj sredini i kulturnom nasleđu. Podsećamo da ne postoji zakonska osnova za zabranu pristupa nacionalnom dobru.

 

Da li će biti dovoljno mudrosti da dobijemo i auto-put i hrast?

 

Apelujemo na institucije izvršne vlasti, da svojim postupanjem dokažu odgovornost spram svojih građana, nacionalnog nasleđa Srbije, kulturne i prirodne baštine čitave Evrope.

 

Da li će država Srbija, dokazati da je država svojih građana? Da li će institucije pokazati da postoje  i da rade stručno i savesno svoj posao? Da li smo divlje društvo u kome pojedinci iz izvršne vlasti, nepromišljeno, donose odluke u ime 7.120.000 građana Srbije, saznaćemo sutra u podne!   Nadamo se da je Vlada Srbije svesna činjenice da se nacionalna dobra ne mogu otuđivati ili nestručnim upravljanjem uništavati. Podsećamo vas da niste odgovorili, kako i na koji način, i sa kojim timom stručnjaka, planirate da bezbedno i sa garancijama preselite ovaj predivni hrast, simbol državnosti Srbije. Celokupna javnost, mora znati, ko će biti odgovoran ukoliko ovaj zapis stariji od većine sakralnih objekata u Srbiji, ne preživi.

 

Koliko poštujemo postulate demokratskog društva i koliko smo se udaljili od pojma apsolutističke vlasti i diktature, saznaćemo koliko već sutra. Naše poverenje je uz vas, sve dok vi svojim postupcima dokazujete da štitite interese građana i planete zemlje.

Mi istrajavamo i poručujemo, kada nepravda postane zakon, otpor postaje duznost !