Home [njuz] Pikasove grafike u Beogradu i Novom Sadu

Pikasove grafike u Beogradu i Novom Sadu

44
0

sample-31.jpgIzložba grafika Pabla Pikasa (1881 – 1973), jednog od najvećih umetnika 20. veka, biće predstavljena
beogradskoj i novosadskoj publici od sredine jula do kraja septembra, saopšteno je iz Instituta Servantes u Beogradu.Izložba "Pikaso: Vrtlog oštrih uglova", koja će predstaviti oko 40 grafika….

izbor knjiga koje je Pikaso ilustrovao, kao i zbirku bibliografije o umetnikovom stvaralaštvu, biće otvorena 19. jula u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a deo postavke biće predstavljen i u Galeriji Instituta "Servantes" u Beogradu.

Autor izložbe Pedro Pisaro, kustos Ekstremadurskog i iberoameričkog muzeja savremene umetnosti (Španija), doputovaće tokom vikenda u Srbiju, kako bi odabrao eksponate za postavke u beogradskoj i
novosadskoj galeriji, rekla je Beti Ivana Jovanović iz Instituta "Servantes".

Prema njenim rečima, izložbu čini 43 grafike, oko 15 od 156 knjiga koje je Pikaso ilustrovao, kao i zbirka od dvadesetak knjiga s tekstovima o Pikasovom stvaralaštvu i kubizmu.

Veći deo postavke biće izložen u Novom Sadu, dok će u Beogradu, zbog ograničenog prostora Galerije Instituta "Servantes", biti izložen manji broj eksponata, rekla je Jovanovićeva.

Medju izloženim grafikama biće i nekoliko dela iz Pikasovih najpoznatijih ciklusa, kao što su radovi stvoreni u periodu od 1930. do 1937. godine, po narudžbini trgovca Ambroaza Volara.

Bibliografsku zbirku čini 20 knjiga s tekstovima pisaca i kolekcionara koji su odigrali važnu ulogu u Pikasovom životu, medju kojima su spisateljica Gertruda Stajn, pesnik i likovni kritičar Žan
Kasu i mislioci Hose Ortega i Gaset i Eugenij D'Ors.

Izložba će biti otvorena do kraja septembra, a organizovana je u saradnji Instituta "Serbantes" u Beogradu i Pokrajinske vlade Ekstremadure (Španija).

(Beta)