Home [akcija] U znak sećanja na bioskop Balkan

U znak sećanja na bioskop Balkan

79
0

Ukoliko današnje društo nije u mogućnosti da čuva svoje kulturno nasleđe, neka onda ovo spomen obeležje sačuva uspomenu na dugu istoriju srpske kinematografije, na ovaj veoma važan objekat i sva dešavanja u njemu.

 

 

Da podsetimo u ovoj zgradi, 1899. godine održana je jedna od prvih filmskih projekcija u Beogradu, dok je u periodu od 1909. do 1911. godine u ovom zdanju radila Beogradska opera, a 1912. je otvoren prvi stalni beogradski bioskop Grand. Promenivši vlasnike, početkom 1928, bioskop je promenio i naziv, u onaj koji će nositi do zatvaranja 2010. godine – Balkan.

 

Zajedno sa svim drugim bioskopima u sklopu Beograd filma, i Balkan je privatizovan 2007 godine, kada njegov većinski vlasnik postaje Nikola Đivanović. Posle 2007. godine ovaj bioskop je izvesno vreme živeo pod upravom režisera Darka Bajića, te je u toku dve godine prikazano više od 300 domaćih i stranih filmova i održano je više od 12 festivala. Poslednja projekcija u ovom bioskopu održana je 28. marta 2010. godine kada je zatvoren zbog rekonstrukcije koja je godinu dana kasnije obustavljena.

 

 

Zgrada bioskopa Balkan zaštićena je kao spomenik kulture grada Beograda, kao objekat u kojem su se odigrali značajni događaji za istoriju i kulturu Beograda i Srbije, i kao deo kompleksa zgrada koje su nastale krajem XIX veka. Zgrada bioskopa Balkan predstavlja svedočanstvo kulturnog, urbanog i arhitektonskog razvoja Beograda tokom druge polovine XIX veka.

 

 

Nadamo se da će postavljanjem spomen-ploče skrenuti pažnja javnosti na veliki broj napuštenih bioskopskih sala u Beogradu i istovremeno podsećamo da prema Zakonu o kulturnim dobrima, ako vlasnik privremeno ili trajno napusti kulturno dobro, tako da postoji opasnost da ono bude oštećeno ili uništeno, Ministarstvo kulture može odrediti fizičko ili pravno lice kao staraoca tog kulturnog dobra.

 

 

Inicijativu za postavljanje spomen obeležja na ovom mestu pokrenula je inicijativa Bioskopi: Povratak otpisanih.