Home [njuz] Zaključene jedinice ima zabrinjavajuće veliki broj učenika srednjih škola

Zaključene jedinice ima zabrinjavajuće veliki broj učenika srednjih škola

89
0

mladi1920.000 srednjoškolaca na popravnom
Zaključene jedinice ove godine ima zabrinjavajući broj učenika srednjih škola. Čak njih 3.885 od ukupno 283.173 ponavljalo razred. Više od 20.000 đaka polaže u avgustu

ZA većinu đaka raspust znači dva i po meseca odmaranja, ali svaki deseti srednjoškolac provešće leto spremajući se za popravni ispit. Više od 20.000 učenika i ovog leta učiće za drugu šansu koju će dobiti u avgustu, procene su prosvetara.

Najveći broj uspe da se iščupa i pređe u sledeći razred. Međutim, čak 3.885 od ukupno 283.173 srednjoškolaca, kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku, ponavljalo je prošle godine razred. Sa više od dve jedinice u junu ili bez prelazne ocene u avgustu najviše je učenika prvog razreda. Tako je prošlog septembra u prvi razred krenuo 1.951 ponavljač. Kako se pomeraju u starije razrede i njihov broj se smanjuje – u drugom razredu bilo ih je 1.181, u trećem 602, a među maturantima u celoj Srbiji bio je svega 151 ponavljač.

Broj ponovaca i učenika koji jedinice popravljaju u avgustu iz godine u godinu je ujednačen. Najviše ih je u srednjim stručnim školama, gde prema procenama Foruma srednjih stručnih škola, u prvom i drugom razredu na popravni padne čak petina đaka.

– Situacija je i ove godine slična kao i prethodnih, pa iz svakog razreda u proseku na popravni ide pet do sedam učenika – kaže za “Novosti” Milorad Antić, predsednik foruma srednjih stručnih škola. – Najviše ih je iz matematike, fizike i hemije, a to se dešava u većini stručnih škola, posebno u onima koje upisuju lošiji đaci – saobraćajnim, mašinskim, školi za negu lepote… Ponavljači u četvrtom razredu su pravi izuzetak.

Antić objašnjava da škole za sve đake koji popravljaju ocene u avgustu moraju da organizuju dodatnu nastavu, i to od sedam do 12 časova, kako bi ih pripremili da uspešno završe razred. Većina, kaže, uzima i privatne časove.

A poslednja analiza Instituta za pedagoška istraživanja, rađena u osnovim školama, pokazala je da čak 87,5 odsto anketiranih nastavnika smatra da broj učenika ponovaca nije realan, jer postoji puno loših đaka koji se tokom školovanja “provlače” iz razreda u razred.

ČETVORKE POSLE KEČEVA UKOLIKO su nezadovoljni zaključenom ocenom ili smatraju da su oštećeni na popravnom ispitu, učenici mogu da se žale i inspekciji. Tokom prošle godine Republičkoj prosvetnoj inspekciji stiglo je više od 200 žalbi na zaključene ocene u junu ili avgustu. Mnoge od njih pozitivno su rešene, a desilo se i da su u jednoj beogradskoj gimnaziji đaci koji nisu uspeli da polože popravni ispit iz fizike pred drugom komisijom dobili četvorke.

Izvor: Večernje novosti