[ youth.rs ]

Zaključene jedinice ima zabrinjavajuće veliki broj učenika srednjih škola

20.000 srednjoškolaca na popravnom
Zaključene jedinice ove godine ima zabrinjavajući broj učenika srednjih škola. Čak njih 3.885 od ukupno 283.173 ponavljalo razred. Više od 20.000 đaka polaže u avgustu

ZA većinu đaka raspust znači dva i po meseca odmaranja, ali svaki deseti srednjoškolac provešće leto spremajući se za popravni ispit. Više od 20.000 učenika i ovog leta učiće za drugu šansu koju će dobiti u avgustu, procene su prosvetara.

Najveći broj uspe da se iščupa i pređe u sledeći razred. Međutim, čak 3.885 od ukupno 283.173 srednjoškolaca, kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku, ponavljalo je prošle godine razred. Sa više od dve jedinice u junu ili bez prelazne ocene u avgustu najviše je učenika prvog razreda. Tako je prošlog septembra u prvi razred krenuo 1.951 ponavljač. Kako se pomeraju u starije razrede i njihov broj se smanjuje – u drugom razredu bilo ih je 1.181, u trećem 602, a među maturantima u celoj Srbiji bio je svega 151 ponavljač.

Broj ponovaca i učenika koji jedinice popravljaju u avgustu iz godine u godinu je ujednačen. Najviše ih je u srednjim stručnim školama, gde prema procenama Foruma srednjih stručnih škola, u prvom i drugom razredu na popravni padne čak petina đaka.

– Situacija je i ove godine slična kao i prethodnih, pa iz svakog razreda u proseku na popravni ide pet do sedam učenika – kaže za “Novosti” Milorad Antić, predsednik foruma srednjih stručnih škola. – Najviše ih je iz matematike, fizike i hemije, a to se dešava u većini stručnih škola, posebno u onima koje upisuju lošiji đaci – saobraćajnim, mašinskim, školi za negu lepote… Ponavljači u četvrtom razredu su pravi izuzetak.

Antić objašnjava da škole za sve đake koji popravljaju ocene u avgustu moraju da organizuju dodatnu nastavu, i to od sedam do 12 časova, kako bi ih pripremili da uspešno završe razred. Većina, kaže, uzima i privatne časove.

A poslednja analiza Instituta za pedagoška istraživanja, rađena u osnovim školama, pokazala je da čak 87,5 odsto anketiranih nastavnika smatra da broj učenika ponovaca nije realan, jer postoji puno loših đaka koji se tokom školovanja “provlače” iz razreda u razred.

ČETVORKE POSLE KEČEVA UKOLIKO su nezadovoljni zaključenom ocenom ili smatraju da su oštećeni na popravnom ispitu, učenici mogu da se žale i inspekciji. Tokom prošle godine Republičkoj prosvetnoj inspekciji stiglo je više od 200 žalbi na zaključene ocene u junu ili avgustu. Mnoge od njih pozitivno su rešene, a desilo se i da su u jednoj beogradskoj gimnaziji đaci koji nisu uspeli da polože popravni ispit iz fizike pred drugom komisijom dobili četvorke.

Izvor: Večernje novosti

Exit mobile version