Home [akcija] Saopštenje Građanskih inicijativa povodom dešavanja u novoosnovanom Društvenom centru u Novom Sadu

Saopštenje Građanskih inicijativa povodom dešavanja u novoosnovanom Društvenom centru u Novom Sadu

52
0
student26Izbacivanjem aktivista i aktivistkinja iz kasarne u Novom Sadu, aktuelna vlast pokazuje svoju moć ne tamo gde treba, već tamo gde može.

Građanske inicijative najoštije osuđuju vojno – policijski obračun sa kulturom i mladima u Novom Sadu. U zaštiti svog imovinskog integriteta i suvereniteta vojska tj. država se još jednom pokazala kao veoma kratkovida. Nasilno isterivanje bez prethodnog dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja između ostalog pokazuje nodostatak iskrene želje da se stvari u društvu temeljno menjaju.

Zato će slučaj kasarne biti prelomni događaj koji će nam pokazati da li će Novi Sad i dalje biti grad u Srbiji iz koga tradicionalno dolaze pomaci u kulturi i umetnosti, ili će definitivno pasti kao žrtva pseudo – patriotskog primitivizma.

Građanske inicijative apeluju na gradske, vojne i državne institucije da između ostalog svoju politiku mira pokažu i promenom karaktera bivših vojnih objekata u objekte kulture i civilnog dijaloga kao što je to urađeno u najvećem broju bivših komunističkih država.

Potpišite peticiju. Otključajte, mapirajte i oživite napuštene prostore!