Home [njuz] Ministarstvo finansija prihvatilo amandmane na Nacrt zakona o računovodstvu

Ministarstvo finansija prihvatilo amandmane na Nacrt zakona o računovodstvu

42
0

book2Ministarstvo finansija je prihvatilo većinu amandmana na Nacrt predloga zakona o računovodstvu kog su predložile Građanske inicijative i Evropski centar za neprofitno pravo.

Za udruženja, fondacije i zadužbine, kao i za kućne savete, biće uvedeno pojednostavljeno knjigovodstvo, potvrđeno nam je na današnjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija.

Neprofitne organizacije će se u predlogu Zakona o računovodstvu tretirati drugačije od profitnih pravnih lica (u knjigovodstvu, vođenju poslovnih knjiga, primeni kontnog plana itd.).

Predstavnici Ministarstva finansija su imali veliko razumevanje za amandman koji se ticao uvođenja ravnopravnog tretmana crkava i verskih zajednica sa ostalim privatnim nedobitnim pravnim licima, koji je predlagao da se one ne izuzimaju iz obaveza koje definiše Nacrt zakona. Međutim, ovoj oblasti tek predstoji uređivanje i to nakon najavljenih konsultacija sa Ministarstvom vera i proveravanja postojećih registara.

Nakon današnjeg sastanka Ministarstvo finansija će usvojiti amandmane i napraviti nov predlog Zakona o računovodstvu za kog se nadamo da će uvesti promene u dosadašnjem tretmanu prema neprofitnim organizacijama.

Ovde možete pročitati dokument sa detaljno obrazloženim komentarima na Nacrt zakona o računovodstva.

Više o uvođenju neprofitnog računovodstva možete saznati u publikaciji Građanskih inicijativa „MOGUĆNOSTI UVOĐENJA POSEBNOG RAČUNOVODSTVA I FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANJA ZA NEDOBITNE ORGANIZACIJE U SRBIJI„http://www.gradjanske.org/page/civilSocietyDevelopement/sr/center/publications.html

Aktivnosti na poboljšanju pravnog i finansijskog okvira za delovanje organizacija civilnog društva, Građanske inicijative sprovode u okviru projekta Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC) a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Izvor: GI