Home [njuz] Nema budzeta za zaposlene studente

Nema budzeta za zaposlene studente

70
0

vesti6Studenti koji upisuju master studije na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru a zaposleni su moraće da plate školarinu bez obzira na kom su mestu na rang-listi. Studenti tvrde da to nije bilo naznačeno u konkursu, a školarinu će morati da plate i dvoje prvoplasiranih sa liste.

Teo Taraniš i Elmaza Salihović, dvoje od ovih studenata, kažu za „Blic“ da je konkurs sadržao broj studenata koji se prima za određene studijske programe, kao i broj studenata koji će se školovati na budžetu i samofinansirajućih. Oni dodaju da su na konkursu bili navedeni i detalji oko polaganja prijemnog ispita.
– Mi smo se prijavili na konkurs u skladu s uslovima koji su propisani, položili prijemni ispit, a na konačnoj rang-listi smo bili najbolji, dakle ja sam bio prvi, a Elmaza druga. Ova rang-lista se dobija zbrajanjem bodova na prijemnom ispitu i proseka ocena sa osnovnih studija. Međutim, kada je trebalo da se upišemo, univerzitet objavljuje obaveštenje o potrebnim dokumentima koje treba da dostavimo, među kojima je i napomena da će kandidati koji su u radnom odnosu biti upisani u status samofinansirajućih studenata. Na sve to smo uložili žalbe referentu koji je zadužen za master studije, a univerzitet nas odbija nakon par dana ne dajući nam pismeno obrazloženje, već na obrascima naših žalbi upisuju “odbija se” – priča Teo, koji je završio ekonomiju u Kragujevcu a želeo je da upiše master studije ekonomije.

On dodaje da nisu uspeli da razgovaraju ni sa kim od nadležnih na univerzitetu o tome kako je došlo do promena u uslovima konkursa.

Teo i Elmaza ističu da će se obratiti i Ministarstvu prosvete i prosvetnoj inspekciji.

Studenti navode da bez obzira na posao, nemaju dohotke koji bi im omogućili uplatu školarine od 100.000 dinara, bez obzira na mogućnost plaćanja na rate.
– Zaposlen sam preko programa “Prva šansa” kod privatnika, dakle na određeno vreme, što znači da nemam stalni posao. Moja primanja su minimalna i ne mogu da pokriju troškove školovanja. Zapravo najveći problem je u tome što se mi osećamo prevareno i nasamareno. Oni su izigrali naše poverenje i, ako treba, sledeće godine ćemo radije upisati master studije u nekom drugom gradu, gde će nam u startu navesti šta su naše obaveze – kaže Teo.

Sa druge strane, portparol Državnog univerziteta Biljana Dumić je rekla za „Blic“ da je ova odluka doneta u skladu sa odlukom senata.

– Studenti će biti upisani na master studije u skladu sa odlukom senata o uslovima upisa u odgovarajući status, dakle budžetski ili samofinansirajući. Inače, univerzitet je autonomna institucija koja sprovodi odluke svojih organa – rekla je Dumićeva.

Na ostala naša pitanja na univerzitetu nisu hteli da odgovaraju, navodeći da ne žele da ulaze u polemiku sa studentima.

Master studije u Novom Pazaru upisala su 102 studenta, od kojih će se njih 60 školovati na budžetu, a 42 će plaćati, iako je na 13 studijskih programa bilo mesta za 230 studenata.


U Kragujevcu i Nišu plaćanje nije vezano za zaposlenje
Za studente koji upisuju master studije u Kragujevcu i Nišu jedini uslov za plaćanje školarine je koje su mesto zauzeli na rang-listi. Rektor kragujevačkog univerziteta Slobodan Arsenijević kaže da na svim fakultetima ove obrazovne ustanove važi jasan kriterijum koji je propisan zakonom, a to je da se kod master studija poštuje rang-lista, od koje zavisi i to da li će neko da plaća dalje školovanje ili ne. To da li je neko ko je upisao master studije u radnom odnosu ili ne nikako ne sme da utiče na njihovo finansiranje. N. R. – V. T.

Izvor: Blic