Home [njuz] Izglasani dobitnici/e nagrade MLADGRAD 2011.

Izglasani dobitnici/e nagrade MLADGRAD 2011.

47
0
student25Žiri za dodelu priznanja MLADGRAD 2011. sastao se 21. jula 2011. radi razmatranja pristiglih nominacija i glasanja o dobitnicima. Žiri je glasanjem odlučio o dobitnicima u sledeće tri kategorije:

1. Nagrada za ukupan doprinos lokalne samouprave unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici;
2. Nagrada lokalnoj samoupravi za dodeljeni javni prostor omladinskoj inicijativi u lokalnoj zajednici;
3. Nagrada za lokalnu omladinsku organizaciju/neformalnu grupu/inicijativu za doprinos unapređenju saradnje između lokalne samouprave i mladih.

U okviru svake od kategorija, žiri je izglasao i dobitnike/ce specijalnih priznanja. Osim u tri osnovne kategorije, specijalna priznanja će biti dodeljena i za unapređenje položaja mladih iz marginalizovanih grupa i za lični doprinos pojedincima, koji su svojim radom i zalaganjima u mnogome doprineli poboljšanju položaja mladih u lokalnoj zajednici.

Žiri su činili predstavnici/e Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada (NAPOR), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Građanskih inicijativa.

Na osnovu pristiglih nominacija, njihove strukture i sadržaja, članovi žirija su izveli nekoliko zaključaka koji ukazuju da se lokalne samouprave retko odlučuju da mladima dodele prostor i da mladi nedovoljno učestvuju u institucionalnim procesima i procesima donošenja odluka. Članovi žirija su takođe naglasili da strateški pristup izgradnji međusektorske saradnje ne postoji i pojedinci, zaposleni u Kancelarijama za mlade svojim ličnim primerom u velikoj meri doprinose poboljšanju položaja mladih.

Nagrada će svečano biti dodeljena 15. avgusta 2011. godine u Beogradu.

Građanske inicijative nagradu dodeljuju uz pomoć Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Institututa za održive zajednice (ISC), UNICEF-a, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Međunarodne organizacije rada (ILO), ERSTE Fondacije, NALED-a i Nemačkog društva za internacionalnu saradnju (GIZ).

Nagrada MLADGRAD ustanovljena je 2010. godine. Ovo priznanje dodeljuje se lokalnim smoupravama i udruženjima za naročit doprinos unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici. Povodom Međunarodnog dana mladih, Građanske inicijative po drugi put organizuju dodelu ove nagrade.

Za više informacija o nagradi i pristiglim nominacijama možete naći na veb portalu www.mladgrad.rs.