Home [treninzi] Simulacija rada Narodne skupštine za srednjoškolce/ke

Simulacija rada Narodne skupštine za srednjoškolce/ke

43
0

olovkaNarodna Skupština Republike Srbije i Omladinski odbor za obrazovanje uz podršku ambasade SAD organizuju trodnevni seminar o značaju učešća mladih u procesu donošenja odluka sa fokusom na Simulaciju rada Narodne Skupštine – Simulacija 2011.
Seminar će se održati u Beogradu od 3 – 5. avgusta 2011. g.
Ovom prilikom pozivamo srednjoškolce i srednjoškolke iz Srbije koji/e su rođeni od 1992. – 1995. god. (mogu da se prijave i oni koji su upravo završili srednju školu) da se prijave za učešće tako što će popunjeni prijavni formular poslati na adresu:
simulacija@ooo.org.rs najkasnije do 17. jula 2011. do 17h.

Biće izabrano 40 učesnika i učesnica u skladu sa principima dobro popunjenog aplikacionog formulara, velike zainteresovanosti za učešće, regionalne rasprostranjenosti, kulturne i jezičke raznolikosti i rodne ravnopravnosti.

Posebno ohrabrujemo mlade pripadnike/pripadnice nacionalnih, verskih i drugih manjina da se prijave za učešće na seminaru.

Program
I dan

Dolazak učesnika i smeštaj do 16h.
Diskusija sa profesorom Fakulteta političkih nauka o značaju izbornih i
parlamentarnih procesa i parlamentarnom dijalogu.
Slobodno vreme

 

II dan

Učesnici će ovaj dan provesti u Narodnoj Skupštini gde ih na početku dana očekuje pozdravni govor predsednice parlamenta, predstavnika ambasade SAD, predstavnika misije OEBS-a u Srbiji i profesora sa Fakulteta političkih nauka.

Simulacija rada parlamenta
Simulacija podrazumeva proces od imenovanja učesnika na pozicijama narodnih poslanika, konstutiusanja Narodne skupštine, predstavljanja nacrta zakona, predlaganja amandmana, sastanaka poslanika u poslaničkim klubovima i odborima do usvajanje
zakona.
Uveče će biti organizovano interkulturalno veče sa ciljem predstavljanja kultura, običaja, hrane, pića gradova iz koih dolaze učesnici i učesnice. Ovom prilikom pozivamo učesnike seminara da sa sobom ponesu muziku, slike, razglednice, mape, nošnju, hranu,
piće i druge posebnosti koje obeležavaju mesto iz koga dolaze. Tokom ove večere učesnici će imati mogućnost da neformalno razgovaraju sa narodnim poslanicima.

III dan

Tokom prepodneva učesnici i učesnice će imati priliku da posete sedište Organizacije za Evropsku Bezbednost i Saradnju (OEBS) i jednu nevladinu organizaciju koja se bavi demokratskim izborima i transparentnim radom parlamenta.
Odlazak.

Tokom svih aktivnosti za vreme trajanja seminara očekuje se aktivno učešće svih učesnika i učesnica.
Sam program simulacije, osmišljen od strane Narodne skupštine, uz podršku misije OEBS-a u Srbiji, Minhenskog instituta i Fakulteta političkih nauka, ne očekuje nikakvo predznanje učesnika osim motivisanosti za učešće na istoj.

Troškovi
Omladinski odbor će snositi troškove smeštaja, prevoza i ishrane za svih 40 učesnika.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa seminarom prosledite ih na simulacija@ooo.org.rs