Home [ knjige/tribine ] Regionalna konferencija – „Otvoreno o javnim prostorima”

Regionalna konferencija – „Otvoreno o javnim prostorima”

36
0

mladi88Ko je odgovoran za javne prostore, kome su oni potrebni i kako su neke organizacije do njih došle,tema je Regionalne konferencije „Otvoreno o javnim prostorima” koju organizuju Program za mlade Građanskih inicijativa i Kulturni centar „Grad” 12. i 13. aprila 2011. godine u Beogradu.


 Domaća publika će imati prilike da čuje kako su brojni predstavnici/e omladinskih, umetničkihaktivističkih inicijativa i organizacija iz Hrvatske, Slovenije i cele Srbije borili i izborili za prostor.

Oni će sa publikom i organizacijama koje su tek započele „osvajanje” javnog prostora, podeliti svoja iskustva o tome šta za njih znači prostor, na koji način su se organizovali, kakav prostor je bio u pitanju, da li su i kako pregovarali sa vlastima, kako su našli sredstva i organizovali rad I kako je njihovo okruženje reagovalo.

Na konferenciji će učestvati i mladi koji su aktivni u svom okruženju, koji su već pokrenuli neku sličnu inicijativu i koji su posebno zainteresovani da se bave zagovaranjem za veću dostupnost javnog prostora.

Prvog dana konferencije imaćemo priliku da čujemo Dejana Ubovića iz Kulturnog Centra Grad – Beograd, Dejana Perić ispred Zaječarske Inicijativa – Zajačar, Snežana Ćuruviju iz Elektrike/ Kulturnog centra Pančevo, Zorana Jovića koji predstavlja Alternativni kulturni klub iz Banatskog novog sela, kao i goste iz Slovenije – Boruta Wenzela iz Pekarne – Maribor, i Hrvatske – Sanjicu Burlović iz Medike – Zagreb.

Drugog dana konferencije u uvodnom panelu pod nazivom “Umetnost u javnom prostoru: ulice =muzej” svoja izlaganja imaće Aleksandar Bobić ispred studija Public art in public spaces sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Vesna Knežević, profesorna na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Aleksandar Đerić ispred NVO Akademika – Beograd/Užice, kao i Aleksandra Jelić iz ApsArta – Beograd.

Kako je umetnost široko prisutna u beogradskim javnim prostorima to je ono što želimo da pokaženo dvočasovnim organizovanim obilaskom “Umetnost u javnim prostorima” u sredu 13. aprila od 15 do 18 časova

Iskoristite priliku da jednim obilaskom vidite neka savremena umetnička dela u javnim prostorima Beograda I to uz pratnju njihovih stvaralaca.

Polazak autobusa I početak ove neobične ture, zakazan je za 15h ispred Kulturnog Centra Grad.
Zbog ograničenog broja mesta na konferenciji kao i na samom obilasku , molimo vas da vaše prisustvo potvrdite najkasnije do 10.4. 2011. putem mail-a: javniprostori@gradjanske.org ili na nevena.jankovic@culturalfront.net

Agendu konferencije možete preuzeti ovde.