Home [njuz] Studenti staju na put mahninacijama u javnim nabavkama

Studenti staju na put mahninacijama u javnim nabavkama

63
0

mladiTroje postdiplomaca na Karlovom univerzitetu u Pragu pronašlo je način da spreči masovne mahinacije, krađe i korupciju u javnim nabavkama – preko novog sistema kompjuterskih programa koji prate sve javne nabavke u Češkoj i procenjuju ih na osnovu čitavog niza različitih kriterijuma.

Postdiplomci Ekonomskog instituta fakulteta društvenih nauka Karlovog univerziteta su danas sistem predstavili novinarima uz šokantan podatak da su za poslednje četiri godine češke vlade bez tendera ili da javnost za njih ne zna obavile javne nabavke u vrednosti od 11,4 milijardi evra.

Nabavke za čitavih 9,12 milijardi evra išle su potpuno mimo državnog sistema javnih nabavki a skoro dve milijarde su češka ministarstva potrošile u tenderima gde je bio jedan jedini ponuđač.

“Najgore je poslovalo ministatsvo pravde koje je javno realizovalo samo tri odsto svojih nabavki. A najbolje ministarstvo finansija koje je 96 odsto nabavki realizovalo preko tendera,” rekla je Jana Hvalkovska koja je sa svojim kolegama Petrom Janskim i Jiržijem Skuhrovcem smislila računarski sistem praćenja javnih nabavki.

Janski kaže da su se tokom rada na sistemu i zabavljali, recimo kada su otkrili da je ministarstvo odbrane kupilo veliku količinu leptir mašni za 400 evra po komadu, dok je najskuplja leptir mašna koju su njih troje uspeli da nađu u Češkoj koštala 160 evra.

Sistem je u stanju je da brzo utvrdi koje preduzeće je u javnim nabavkama miljenik pojedinih institucija i dobija tender za tenderom a takođe koje preduzeće je uspešno samo u poslovima za državu a ne opstaje na tržištu.

“Sumnjivo je kada preduzeće ima vrlo visok udeo prihoda od države a nije u stanju da zarađuje u privatnom sektoru,” kaže Skuhrovec.

“Ukoliko se prijavljuje samo jedan ponuđač, to ili znači da je tender skrojen njemu po meri ili uslovi tendera toliko diskriminišu druge da većina preduzeća kaže da nema ni smisla da idu u unapred izgubljen posao,” rekao je David Ondračka iz češke podružnice organizacije Transparensi internešenel.

Rad troje studenata i pokušaj da se uvede red u javne nabavke pozdravile su i nevladine organizacije i ekonomisti.

Godišnja vrednost javnih nabavki na svim nivoima u Češkoj iznosi prema procenama Ministarstva za regionalni razvoj oko 24 milijarde evra.

izvor: Beta