Home [treninzi] SEMINAR ZA BUDUĆE ART-PREDUZETNIKE

SEMINAR ZA BUDUĆE ART-PREDUZETNIKE

94
0

student5FOKUS Fondacija u saradnji sa organizacijom Matrix iz Segedina organizuje dve četvorodnevne radionice koje će se održati u januaru i februaru 2011. godine. Radionice će biti realizovane u sklopu projekta „WARC – Welcome to Arts and Crafts“ („Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina“) pod pokroviteljstvom Evropske Unije (program prekogranične saradnje).
U okviru radionica učesnici će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim tehnikama i znanjima iz oblasti muzike, likovne umetnosti, vizuelnog izraza, starih zanata i omladinskog preduzetništva. Na ovaj način učesnici će razmeniti iskustva, upoznati se sa drugom kulturom i tradicijom i otkriti kako da spoje umetnost sa starim zanatima.
Zadatak predavača biće da oslušnu afinitete učesnika, te da ih usmere ka stvaranju umetničkih dela inspirisanih lokalnom tradicijom u kojoj žive. Takođe, cilj projekta jeste podsticanje omladinskog preduzetništva, odnosno ohrabrenje mladih ljudi iz ruralnih oblasti da započinju sopstvene umetničke i omladinske projekte koji im mogu obezbediti finansijsku samoodrživost.
Voditelji radionica će biti Aniko Kiš (muzika), Daniela Mamužić i Edvard Molnar (likovna oblast i fotografija), Peter Baranji (vizuelni izraz), Eva Lindeman i Sofija Levai (stari zanati), Sanja Bunford (omladinsko preduzetništvo).

Voditelj muzičke radionice, Aniko Kiš je profesor muzike i nastavnik klavira u Muzičkoj školi u Subotici i osnivač kamerne grupe “Ritmo Land”.
Glavni predavač u okviru likovne umetnosti biće Daniela Mamužić, akademski vajar, autor nekoliko javnih bisti, restaurator i slikar iz Subotice, a njen asistent zadužen za fotografiju biće fotograf Edvard Molnar, zvanični fotograf Pozorišta ,,Kosztolanyi Dezsó,, i Novinsko-izdavačke kuće ,,Magyar Szó“.
Oblast vizuelni izraz vodiće Peter Baranji, predavač na predmetu audio i video produkcija na segedinskom naučnom Institutu.
Oblast u kojoj će se proučavati stari zanati vodiće Eva Lindeman koja je završila dvogodišnji kurs za tkanje po programu stručne škole iz Mađarske (gde je prošla teorijsku i praktičnu obuku za predenje, farbanje vune biljkama, tkanje tepiha, torbi, odevnih i drugih predmeta od krpa, vune, pamuka, lana i konoplje) a takođe učenik i učitelj na brojnim radionicama i učesnik brojnih kampova i manifestacija za negovanje tradicionalnih vrednosti i narodne umetnosti. Izuzev nje, znanje o starim zanatima učesnicima će prenositi i Sofija Levai, polaznik i voditelj brojnih radionica, učesnik na manifestacijama kao i osoba koja je svoje znanje o tradicionalnom pustovanju pretvorila u uspešan biznis.
Za omladinsko preduzetništvo biće zadužena Sanja Bunford, stručnjak za marketing, autor knjige “Tao marketing“, izvršni producent “Jazzik“ festivala, vlasnik marketinške agencije i voditelj brojnih radionica na temu preduzetništva.
Oni će ujedno i birati učesnike na osnovu njihovih prijava i priloženog rada (koji se dostavlja ukoliko kandidat želi da se bolje predstavi). Kandidati koji budu zainteresovani za muziku proći će test provere ritma i sluha. Oni kandidati koji ne budu izabrani za učešće na radionicama, ulaze u bazu podataka i svakako će biti učesnici u ostalim aktivnostima projekta kao što je karijerno savetovanje, festival otkrivanje talenata itd.
Predavači će se prilagođavati potrebama i afinitetima učesnika. U okviru likovne umetnosti moguće je saznati više o tehnikama crtanja, vajanja, izrade kalupa, slikanja, fotografisanja. U okviru muzičke oblasti učesnici će se upoznati sa osnovama ritmičke improvizacije koristeći predmete – instrumente od prirodnih materijala. Takođe će se raditi na zajedničkom kreiranju muzičkog dela koje je povezano sa narodnim melosom, koristeći instrumente na kojima znaju da sviraju, a takođe će tradicionalni melos povezati sa progresivnim muzičkim pravcima. Pod vizuelnim izrazom se podrazumevaju osnove filmskog jezika (osnove audio i video tehnike i produkcije).
Svaki učesnik će izuzev oblasti iz koje će razvijati svoj talenat (muzika, likovna umetnost, vizuelni izraz), učiti stare zanate i preduzetništvo. Stari zanati će obuhvatati izradu predmeta od rogoza, slame, kukuruzne ljuskare, rafije, tkanje tepiha, torbi, odevnih predmeta, pustovanje, različita ukrašavanja i izradu suvenira. U okviru oblasti preduzetništva učesnici će se upoznati sa temama kao što su tržišna komunikacija i marketing, unapređenje timskog rada, izrada biznis plana, uvod u pisanje projekata. Imaće, takođe, priliku da čuju iskustva uspešnih u umetničkom biznisu i kulturnom preduzetništvu.
Učesnici koji imaju pravo prijave i učešća na radionici su mladi od 14 do 25 godina iz mesnih zajednica oko Subotice i Segedina sa kojima je Fokus Fondacija potpisala memorandum o saradnji a to su u Srbiji: Bikovo, Tavankut, Bajmok, Horgoš, Stari Žednik, Đurđin, Čantavir, Novi Žednik, Mala Bosna i Kelebija.
Četrdeset mladih iz okoline Subotice i Segedina bi trebalo da se edukuje u toku ove dve radionice (20 iz Subotice i 20 iz Segedina). Seminar, hrana i smeštaj su potpuno besplatni, kao i prevoz. Ovo je jedinstvena prilika za sve mlade koji imaju talenat i volju da uče a žive u navedenim mestima da se uključe u projekat i nauče tajne kulturnog preduzetništva.
Prva radionica će početi 26. januara 2011. godine (u sredu) i trajaće do 30. januara (nedelja) kada će biti održana otvorena prezentacija novonastalih radova. Prva radionica će se održati u Subotici i predviđena je za mlade od 14 do 19 godina.
Početak druge radionice je 9. februara (sreda) i trajaće do 13. februara (nedelja). Druga radionica će se održati u Segedinu i okupiće mlade od 20 do 25 godina.
Svi zainteresovani mogu pronaći prijavne listove na srpskom i mađarskom jeziku na sajtu Fokus Fondacije i na zvaničnom sajtu WARC projekta www.warc.eu, gde takođe svi zainteresovani mogu napraviti svoj profil i postati deo mreže WARC projekta.
Rok za slanje prijava je 15. januar 2011. Prijave slati na office@fokus-su.rs ili info@warc.eu ili doneti lično u prostorije Fokus Fondacije, Partizanska 14. Poželjno je uz prijavu dostaviti i primer svog rada.
Sve informacije o procesu prijavljivanja i detaljima radionice možete dobiti pozivom na telefonski broj Fokusa 024/523-566.