Home [njuz] Sprečiti odliv mozgova iz zemlje

Sprečiti odliv mozgova iz zemlje

44
0

djitra3Prvi put nakon dvadesetak godina studenti svih univerziteta u Srbiji doneli su zajedničku deklaraciju u kojoj zahtevaju poboljšanje uslova studiranja i sprečavanje odliva mozgova iz zemlje. Takođe, oni traže da uslov za upis naredne godine studija u statusu budžeta ostane na 48 ESPB bodova.

– Mnogo je toga što nas muči, ali smo se trudili da se koncentrišemo na najbitnije i, što je još važnije, na probleme koji se mogu rešiti. Srbija je od 133 zemlje na 132. mestu po onome što čini kako bi sprečila odliv mozgova – istakao je juče Vladimir Antonijević, predsednik skupštine studentske konferencije univerziteta Srbije.

Deklaracija koju su studenti usvojili ima 16 tačaka koje predstavljaju sve ono na čemu će oni u narednom periodu insistirati. Oni se nadaju da će država shvatiti važnost visokog obrazovanja i više ulagati u njega, da će proširiti budžetske kvote za master i doktorske studije i obezbediti doslednu primenu Zakona na svim fakultetima. Takođe, studenti traže da 48 ESPB bodova i ubuduće bude dovoljno za upis naredne godine studija u statusu budžetskog studenta.

Izvor:Blic