Home [zabavnik] ANTIBOJKOT – GLAS ZA PRAZNU STOLICU

ANTIBOJKOT – GLAS ZA PRAZNU STOLICU

45
0

antibojkotDa li Ti postojiš? Da li Ti, ako nisi izašao-la na izbore i glasao-la, postojiš? Ili postojiš samo kao poreski obveznik, a drugi odlučuju o Tvojoj i sudbini Tvojih potomaka? Nisi imao-la za koga da glasaš? Politička ponuda na glasačkom listiću Ti je neprihvatljiva? Glasački listić je nepotpun? U pravu si.

Problem leži u izbornim zakonima, koji nisu dobri. Osnovni nedostatak je u tome, što se u njima barata nominalnim, a ne realnim veličinama u verifikaciji izbornog rezultata. Pa tako, opcija koja je ostvarila rezultat 20%, pri izlaznosti na izbore 60%, doživljava to kao realnost. Naravno, realnost je da je njen rezultat samo 12%. Većina naših problema je u korenu te zablude. Dalje, kroz pregovore o formiranju vlasti, takva se kriva slika dodatno deformiše.

Rešenje postoji, a može se lako realizovati kroz poboljšanje Zakona. Naime, potrebno je, po slovu Zakona, glasački listić kompletirati opcijom  na poslednjem mestu: ANTIBOJKOT – glas za praznu stolicu.  Tada je politička ponuda potpuna! Tada neizlazak na izbore nema opravdanja! Ovako zaokruženi listići materijalizovali bi se u "tehničkom mandatu" ili "praznoj stolici". Tako bi se, osim što glasaju za narodne poslanike ili odbornike, glasači izjašnjavali i o mnogo važnijem pitanju, a to je legitimnost Skupštine.

Ovakva izmena Zakona zaoštrila bi pravila i dovela do otvaranja i razvoja mnogih pozitivnih procesa: povećala bi izlaznost na izbore, zaoštrila  odgovornost, poboljšala političku ponudu, razvila kreativnost, smanjila troškove vršenja vlasti,…

Dok takvo zakonsko rešenje ne postoji, ANTIBOJKOT će ga simulirati. Implementacija te ideje i dokazivanje superiornosti takvog rešenja, uz potpuno uvažavanje sadašnje zakonske regulative, naša je misija.

Za ANTIBOJKOT,
Josip Rudić

http://www.antibojkot.org.yu/