Home [njuz] Studentski protest počinje 5. oktobra

Studentski protest počinje 5. oktobra

30
0

 Kako trenutno stvari stoje, 5. oktobra će biti organizovan veliki studentski protest kao rezultat opšteg nezadovoljstva uslovima studija, načinom sprovođenja reforme visokog obrazovanja i naročito pravilima upisa naredne godine studija.

Septembarski ispitni rok je završen na gotovo svim fakultetima, oktobarski je u toku, pa kao i prethodnih godina i ovih dana studentsko nezadovoljstvo režimom studija, tačnije upisa naredne godine raste.
Početak akademske 2009/10. godine sigurno će obeležiti dodatni problemi vezani za upis na master studije u statusu studenata čije se školovanje finansira iz budžeta, pa su protesti i blokade fakulteta, ali i ulica sve izvesniji.

Studenti Arhitektonskog fakulteta su rezignirani odlukom rukovodstva da svi koji žele da upišu master studije (4. i 5. godinu) moraju da prihvate samofinansirajući status i plate dva puta po 240.000 dinara (detaljnije o upisu na master na Arhitekturi). Oni su jedinstveni u tome da ne prihvate nametnute im uslove kojima se krše njihova prava, ali i podrivaju temelji obrazovanja na teret budžeta.

Kako bi pronašli izlaz iz sukoba sa upravom, danas u podne će organizovati novi protestni skup na fakultetu, a najvaljena je i blokada Bulevara Kralja Aleksandra.

Isti poduhvat – blokadu najprometnije ulice, za četvrtak planiraju studenti Građevinskog fakulteta nezadovoljni prolaznošću na ispitima i uslovima upisa. Nezadovoljstvo raste i na Fakultetu političkih nauka.

Na društvenoj mreži Fejsbuk uveliko se pominje 5. oktobar kao datum kada će se pojedinačni fakuletski protesti pretvoriti u opšti protest studenata Univerziteta u Beogradu. Do tada je ostalo malo, ali dovoljno vremena da se položi još neki ispit od strane studenata, ali i ublaže pravila upisa od strane uprava fakulteta, univerziteta i države.

Izvor: Studentski svet