Home [njuz] Na državnim fakultetima u četvrtak počinje nova akademska godina

Na državnim fakultetima u četvrtak počinje nova akademska godina

39
0

 Na fakultetima sedam državnih univerziteta u Srbiji, u četvrtak, 1. oktobra zvanično počinje nova akademska godina.
Tim povodom, srpski ministar prosvete poručio je da će nadležno ministarstvo učiniti sve da visoko obrazovanje u Srbiji bude kvalitetno, efikasno i svima jednako dostupno. "Svim studentima u Srbiji želim uspešan početak nove akademske godine. Akademcima i njihovim fakultetima poručujem da će imati punu podršku Ministarstva prosvete za njihove projektet i ideje koje doprinose kvaltetu viskog obrazovanja u Srbiji", kazao je Obradović agenciji Beta.

On je dodao da je cilj njegovog ministarstva da sistem visokog školstva u Srbiji zadrži svoje tradicionalne vrednosti, ali i da se prilagodi evropskim i svetskim standardima.

Na državnim fakultetima u Srbiji ima oko 165.000 studenata, a od tog broja oko 90.000 studira na Univerzitetu u Beogradu.

Univerzitet u Beogradu početak akademske godine dočekuje uz najavu studentskog protesta, ako se ne ispune njihovi uslovi kojima bi se olakšao upis naredne godine studija.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Sonja Nektarijević izjavila je da zbog preobimnog gradiva i nedaekvatnog sprovodjenja Bolonjske deklaracije veliki broj studenata neće moći da ispuni uslov prema kojem narednu godinu studija mogu da upišu samo oni sa najmanje 48 bodova osvojenih u školskoj 2008/2009. godini.

Studenti smatraju da kriterijum treba da bude zbirni obračun bodova iz prethodnih godina studija, pri čemu bodovi ne moraju biti sakupljeni u tekućoj školskoj godini, već tokom celog školovanja.

Fakulteti Univerziteta u Beogradu do 10. oktobra treba da Rektoratu dostave podatke o prolaznosti i rezultatima studenata iz poslednje tri upisane genaracije, najavila je prorektor za nastavu Neda Bokan.

Kako je Bokan ranije rekla, nakon što pristignu ti podaci, na sednici Senata Univerziteta 14. oktobra biće razmotrene konkretne mere kada je reč o uslovima za upis naredne godine studija.

"U medjuvremenu akademska godina i nastava počeće neometano, kako je i predvidjeno školskim kalendarom svakog fakulteta", kazala je Bokan.