Home [ mjuzik ] Scotland Yard protiv koncertnog nasilja

Scotland Yard protiv koncertnog nasilja

44
0

 Londonska policija uvela je pravilo po kom organizatori koncerata zbog smanjenja nasilja moraju da popune poseban formular o prirodi događaja.
Policija je saopštila da je uvođenje "formulara 696" doprinelo da se smanji broj bodenja noževima i pucnjava na koncertima, ali je nova praksa naišla na optužbe da je previše uopštena i rasno motivisana, prenosi BBC.

U fomular je tako potrebno uneti imena, datume rođenja i brojeve telefona promotera i izvođača, kao i informacije o ciljnoj grupi koncerta i vrsti muzike.

Uvođenje ovog formulara kritikovali su, između ostalih, odbor za kulturu britanskog parlamenta i Feargal Sharkey, nekadašnji frontmen Undertonesa a danas šef najvećeg ostrvskog muzičkog udruženja UK Music.

John McClure, pevač grupe Reverend and the Makers, tvrdi da je formular rasistički jer naročito cilja crnu publiku, zbog čega je pokrenuo potpisivanje peticije protiv njegove primene.

Jedan od najpoznatijih slučajeva primene ovog pravila bilo je otkazivanje koncerta Project Urban početkom maja, na kom je trebalo da nastupe neki od najpopularnijih ostrvskih hiphopera kao što su Tinchy Stryder, Wiley i DJ Ironik.

Ispostavilo se da je taj događaj otkazan zato što za nekoliko izvođača u formularu 696 nije naveden datum rođenja.

Inspektor Adrian Studd, međutim, demantuje da je namera policije bila da se okomi na pojedine muzičke žanrove ili etničke grupe.

"Da, moglo bi se reći da statistički postoji veća verovatnoća da će biti nevolje na koncertima nekih muzučkih žanrova, ali naša namera je da uzmemo u obzir sve događaje na kojima bi moglo biti problema. Statistika ne kaže uvek celu priču", kaže Studd.

Izvor:Popboks