Home [njuz] Rasipanje skupe pameti

Rasipanje skupe pameti

35
0

 PRILIKOM izrade strategije za mlade došlo se do još jednog neprijatnog saznanja – polovina studenata koji su pred diplomom želi da napusti našu zemlju. Poražavajući su i prošlogodišnji podaci do kojih je došlo istraživanje "Marketing radionice" Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Po njemu, čak 78 odsto studenata Beogradskog univerziteta planira posle diplomiranja da napusti Srbiju!
Osnovni razlozi su: loš životni standard i besperspektivnost da se zaposli, radi i napreduje u struci.

Odliv mozgova iz Srbije posle petooktobarskih promena je nastavljen, ali ne u tolikoj meri kao devedesetih godina. Precizne evidencije o broju onih koji su otišli nema, ali neki podaci govore da je u poslednjih 15 godina oko pola miliona visokoobrazovanih napustilo zemlju. Od 1991. do 1996. godine otišlo je više od 250 doktora nauka, 200 magistara i oko 30.000 studenata.
– Naši studenti i dalje odlaze u inostranstvo i vrlo su traženi – kaže prof. dr Živoslav Tešić, dekan Hemijskog fakulteta. – Oni su "rezervisani" još tokom studija. I dok je ranijih godina u trendu bila Amerika, u poslednje vreme je tražena i Evropa. Odlazi oko 60 odsto najboljih studenata iz generacije. Svi se odmah zapošljavaju na odgovornim mestima u farmaceutskim kompanijama, laboratorijama i institutima.
Neki podaci govore da posle 2000. godine oko 4.000 diplomiranih studenata godišnje napusti zemlju. U periodu od 2003. do 2004. godine u Ameriku je otišlo oko 3.000 naših svršenih studenata, a u sledećih godinu dana još 800. Među njima je bilo najviše stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija. Iako su naši elektroinženjeri traženi u inostranstvu, na Elektrotehničkom fakultetu kažu da je sada manje onih koji odlaze.
– Broj naših studenata koji odlaze u inostranstvo je drastično opao u poslednje 3-4 godine – kaže prof. dr Milorad Milovančević, dekan Mašinskog fakulteta. – Najveći odliv bio je između 1993. i 1999. godine. Danas je situacija drugačija, jer se naši diplomci zapošljavaju u roku od 15 dana od diplomiranja, uglavnom u privatnom sektoru. Na Birou ima nezaposlenih inženjera, ali to je uglavnom starija generacija.

VELIKI GUBITAK
GUBICI koje Srbija ima zbog odlaska mladih stručnjaka su ogromni. Država je ulagala u njihovo školovanje, a korist od znanja imaju druge države. Procene govore da školovanje jednog dobrog stručnjaka u Srbiji državu košta između 30.000 i 40.000 evra. Odlivom mozgova naša zemlja je izgubila ogromne svote novca uloženih u njihovo školovanje, koje su poklonjene nekom drugom.

Izvor:Novosti